Kje boste za svoj denar natočili največ bencina? Slovenija v Evropi med ugodnejšimi

Se še spomnite časov, ko smo se za nekaj pičlih evrov peljali v Portorož na sladoled ali v Trst na kavo? Ti so seveda mimo, a po številkah sodeč, se Slovenci ne smemo kaj dosti pritoževati.

Kje boste za svoj denar natočili največ bencina? Slovenija v Evropi med ugodnejšimi (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

Cene goriva so v času epidemije in po njej dodobra zanihale. Od tistega evra na liter, koliko smo odšteli v času največjega zaprtja zaradi covida, pa do slabih dveh evrov pred meseci. Za zdaj se zdi, da so se vrednosti nekoliko le umirile, a za drobiž se vendarle ne bomo več vozili.

Povprečna cena 95-oktanskega bencina po svetu je na dan pisanja članka (21. marec) znašala 1,22 evra za liter. Cene med državami variirajo.

Praviloma so v zahodnem svetu višje, v revnejših državah nižje.

Razlike v cenah med državami so posledica različnih davkov in subvencij za bencin. Vse države imajo dostop do enakih cen nafte na mednarodnih trgih, vendar se maloprodajna cena razlikuje glede na posamezne državne davke.  

Seveda ni treba omenjati, da so cene goriva najnižje v nekaterih državah Južne Amerike in Arabskega polotoka (tudi Afrika in nekatere azijske države ne zaostajajo kaj dosti).

Na dnu lestvice je Venezuela, kjer je črpanje nafte v lasti državnih organov, katerih želja je ohraniti cene dovolj nizko državljanov  v prid (navajanje CNN).

Kljub inflaciji je oblastem v Venezueli uspelo ohraniti ceno bencina nizko – 0,015 evra/liter. Pri dnu lestvice sta še Libija in Iran.

V prvi polovici držav sledijo nekatere afriške države (Angola, Nigerija, Tunizija …), države na Arabskem polotoku (Oman, ZAE, Savdska Arabija …) in južnoameriške države (Kolumbija, Bolivija …).

Družbo jim delata tudi Rusija, kjer je cena bencina 0,635 evra/liter (v ZDA je cena 0,930 evra/liter).

Ni odveč povedati, da so cene v Evropi med najvišjimi.

Še najnižje so v Ukrajini, kjer boste za liter odšteli 1,202 evra/liter, sledi Moldavija (1,252 evra/liter) - Turčija, ki deloma leži v Evropi je še ugodnejša, za liter 95-oktanskega bencina boste odšteli 1,01 evra. 

V naslednjem sklopu so Malta, Bosna in Hercegovina, Romunija in Severna Makedonija, kjer se cene gibljejo med 1,340 in 1,355 evra/liter. Med evropskimi državami, kjer je bencin (v primerjavi z drugimi) ugodnejši, je tudi Slovenija z 1,372 evra/liter.

Na Hrvaškem se cena litra 95-oktanskega bencina giblje okrog 1,40 evra, na severu in zahodu pa so cene še višje.

V Avstriji boste odšteli 1,624 evra/liter, v Italiji pa rekordnih 1,948 evra/liter. Aktualne evropske tarife lahko preverite na AMZS.si.