Kje se danes skriva usodni avtomobil pokojne princese Diane? Ne boste verjeli, koliko bi zanj lahko iztržili na dražbi!

Zadnji dan avgusta je svet obeležil 25-letnico smrti princese Diane, ki je življenje izgubila v pariškem podzemnem predoru. S partnerjem Dodijem Fayedom sta se v črnem Mercedesu želela izogniti radovednim paparacem, v nesreči, ki je sledila, pa je ugasnilo njuno življenje. Tudi danes, več kot dve desetletji po tragičnem dogodku, številna vprašanja o smrti Lady Di ostajajo brez odgovorov.

Kje se danes skriva usodni avtomobil pokojne princese Diane? Ne boste verjeli, koliko bi zanj lahko iztržili na dražbi! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 9. 2022

Pisal se je 31. avgust, ko sta princesa Diana in Dodi Fayed pristala na pariškem letališču. Lady Di, leto dni ločena od britanskega prestolonaslednika Princa Charlesa, je bila za paparace še kako zanimiva.

Ko se je par odpravil na romantično večerjo v Ritz, je zaman pričakoval miren večer brez radovednih pogledov, zato sta spremenila načrte in se odločila, da romantičen večer raje preživita v njunem zasebnem apartmaju.

Da bi kar najmanj radovednih novinarjev sledilo paru, so pripeljali dve vozili, prvo kot krinko, drugo pa naj bi Diano in Dodija odpeljalo na izbrano lokacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by daily princess diana. ✨ (@ddianaspencer)

Par je vstopil v Mercedes-Benz S280, ki sta si ga ob obisku Pariza izposodila pri Etoile Limousines. Poleg njiju sta bila v avtomobilu še voznik Henry Paul in Dodijev osebni varnostnik Trevor Rees-Jones. Avtomobil je speljal izza Ritza, a že v naslednjem trenutku so se mu za zadek prilepili nadležni paparaci.

Po manjšem trku s Fiatom Unom, je pri hitrosti skoraj 190 km/h, Paul izgubil nadzor nad vozilom, ki je treščilo v steber predora. Preživel je le Rees-Jones, ki je bil kot edini v vozilu privezan z varnostnim pasom.

Kaj se je zgodilo z Mercedesovo limuzino?

Pristojni so ponesrečen avtomobil umaknili s ceste, pariške oblasti pa so ob njegovi pomoči skušale odkriti vzroke nesreče.

Nato so vozilo poslale v Veliko Britanijo, kjer so vodili še ločeno preiskavo, leta 2009 pa je bilo vrnjeno v Francijo. Obe vladi sta zatrdili, da bo vozilo zaradi spoštovanja do članov kraljeve družine po koncu preiskave uničeno.

Lastnik Etoile Limousines Jean-Francois Musa si kljub temu že dolga leta prizadeva, da bi vozilo dobil nazaj. Želel ga je namreč razstaviti v muzeju, a se za njegove prošnje ne Britanci ne Francozi niso zmenili.

Po poročanju tabloida The Sun je bilo še leta 2017 vozilo spravljeno v zabojniku v predmestju Pariza, na enem izmed tamkajšnjih smetišč. Britanski tabloid ni svoje trditve nikoli podkrepil s fotografijami.

Preberite si še: Ta legenda relija danes v osveženi podobi zasluženo počiva v garaži na Gorenjskem

Prizadevanj, da bi avtomobil našli, je veliko. Po analizah nekaterih svetovnih medijev naj bi bil zaradi proporcev nesreče danes vreden kar 11,6 milijona dolarjev. Obstaja namreč zelo nišen trg zbirateljev, ki bi za usodni avtomobil princese Diane bili pripravljeni odšteti zajeten kupček denarja. 

 

Preberite še: Ne le Mercedes E 220 karavan in Rolls-Royce, pri Nataši Pirc Musar doma se skriva tudi tole vozilo, ki si ga ne more privoščiti kar vsak! (+ FOTO)

Priporočamo tudi: Nikoli ne uganete, kako star avtomobil vozi Vid Valič (in ne zamenja ga za nič na tem svetu)