Koliko avtomobilov s prevrtenimi kilometri se znajde na slovenskem trgu - in kje v Evropi jih je največ

Prevrtavanje prevoženih kilometrov je stara goljufija, dobro poznana vsem, ki stavijo na nakupe rabljenih avtomobilov. S podatki poročila Carvertical pa zdaj lahko nekoliko bolj jasno pogledamo, kako zelo pogosto se na trgu znajdejo avtomobili s prevrtenimi kilometri pri nas in katere evropske države imajo s tem največje probleme.

Koliko avtomobilov s prevrtenimi kilometri se znajde na slovenskem trgu - in kje v Evropi jih je največ (foto: Profimedia) Profimedia
17. 2. 2022

V raziskavo so vključili poročila o kar 900.000 rabljenih avtomobilih, ki so se po evropskih državah prodajali v letu 2021. Hitro so ugotovili, da se največ avtomobilov z lažnimi kilometrinami prodaja po baltskih državah. Nezavidljivo 1. mesto med državami z največ avtomobili s prevrtenimi kilometri je zasedla Latvija, kjer je kar 24 odstotkov vseh preverjenih avtomobilov imelo prevrtene kilometre. 3. in 4. mesto sta zasedli njeni sosedi – Estonija s skoraj 19% in Litva z dobrimi 18%.

A kot poročajo pri Carvertical, je potrebno vzeti v zakup, da so baltske države precej majhen avtomobilski trg. Bolj zaskrbljujoč je zato podatek, da 2. mesto držav z največ goljufijami pri prevoženih kilometrih zavzema Romunija s skoraj 20% avtomobilov s prevrtenimi kilometri, na 5. in 6. mestu pa sta se znašli Rusija (17,43%) in Ukrajina (16,06%).

Za primerjavo so na lestvico uvrstili tudi ZDA, kjer jim prevrtavanje kilometrov prav tako očitno ni pod častjo. Nekaj manj kot 15% preverjenih avtomobilov je imelo lažne kilometrine.

Kaj pa Slovenija s soseščino?

Slovenija se je znašla sicer bolj na repu seznama evropskih držav. Nekaj več kot 10% (10,60%, če smo natančni) preverjenih avtomobilov v Sloveniji je imelo prevrtene kilometre, kar nas je zakoličilo tik za Hrvaško, ki nas je prehitela z nekaj promili – pri njih je imelo od preverjenih avtomobilov 10,68% prevrtene kilometre.

Srbija se je odrezala nekoliko boljše – z 10,30% avtomobilov s prevrtenimi kilometri ima nekoliko slabše stanje, kot ga imajo na Slovaškem (10,54%).

Zanimiva pri tem je recimo tudi Nemčija, saj Slovenci za rabljenimi avtomobili radi pogledujemo proti nemškemu trgu. Pri pregledu poročil nemških rabljenih avtomobilov, jih je bilo 13,91% s prevrtenimi kilometri. S tem rezultatom so bili nekoliko boljši kot Madžarska (14,10%), a slabši kot Italija, kjer so goljufanje s kilometrino odkrili pri 11,34% avtomobilih.

Kdo se je odrezal najboljše

Čisto na repu, kjer domujejo države z najmanjšim odstotkom goljufanja s prevrtavanjem kilometrov, sta se znašli Finska in Belgija. A rezultat ni bil dramatično boljši, kot so ga zabeležile Slovenija, Hrvaška in Srbija. Na Finskem so odkrili 10,13% avtomobilov s prevrtenimi kilometri, v Belgiji pa 9.85%. Sodeč po teh številkah, smo pri nas še kar pridni.

Sporočilo celotnega poročila je, da pri nakupovanju rabljenih avtomobilov dodatna previdnost nikoli ni odveč. Kot so zapisali pri Carvertical, avtomobil s prevrtenimi kilometri preplačamo za okoli 25 odstotkov, prav tako se nam obeta več stroškov s popravili, zelo težko pa ga bomo tudi prodali.

Razlika med zahodnimi evropskimi državami in baltskimi državami, ki imajo tudi po dvakrat večje število avtomobilov s prevrtenimi kilometri, je predvsem v tem, da je v mnogih državah zahodne Evrope prevrtavanje kilometrov resno kaznivo dejanje in zato lažje nadzorovano in kaznovano, v vzhodnoevropskih državah pa to ne obravnavajo kot zelo resen pojav.

Da pa prevrtavanje kilometrov ni nedolžen problem, potrjujejo tudi podatki Evropske komisije, ki razkrivajo, da goljufanje s kilometrinami letno povzroči za 9,6 milijard evrov škode. Kar 30 do 50 odstotkov avtomobilov, ki se prodajo preko meja držav, naj bi imelo prevrtene kilometre, največ rabljenih avtomobilov, ki se jih v državah vzhodne Evrope kupuje v tujini, pa je kupljenih v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Italiji in na Nizozemskem.