Kupiti otroku avto: da ali ne?

 

Če nekateri vztrajajo pri stališču, da si bo otrok svoj prvi avto kupil sam, ko bo zanj zaslužil dovolj denarja, bi mu ga drugi kupili takoj ali vsaj pomagali kupiti, če bi le lahko.

3. 5. 2018 | Promocijsko sporočilo

Zakaj?

»Sem proti temu, da starši svojemu že odraslemu otroku kupijo vse, kar si zaželi, ne da bi za to obstajala prava potreba. Ljubljančan bo verjetno lažje prihajal na fakulteto z javnim prevozom kot nekdo, ki študira ob delu in se mora voziti tako v službo kot na fakulteto,« razmišlja Ana Markovič, ki pozna primer, ko sta starša hčerki ravno zato, ker je bilo to potrebno, pomagala pri nakupu. »Hči je prispevala za mesečni obrok, starša pa sta plačala polog, saj hči za to ob nizkih prihodkih ni imela dovolj prihrankov.«

Varnost na prvem mestu

Marsikdo bo ob tem le zamahnil z roko, češ, kaj pa mladi rabijo nove avtomobile, naj si za nekaj sto evrov kupijo rabljeno vozilo, če ga že potrebujejo. Toda takšno razmišljanje skriva veliko nevarnih pasti in tudi starši, ki se odločijo za nakup rabljenega vozila za svojega otroka oziroma tak nakup podpirajo, bi morali prej temeljito razmisliti.

Presenečeni bi namreč lahko ugotovili, da bi bil nakup novega, a (pozor!) racionalno izbranega modela (primerne velikosti in z ustreznim motorjem ter opremo) s pomočjo primernega načina financiranja tako rekoč enak finančni zalogaj. Pri tem pa več kot denar šteje varnost življenja naših otrok, kar je za vse starše neprecenljivo.

Več kot denar šteje varnost življenja naših otrok, kar je za vse starše neprecenljivo.

Da so novi avtomobili varnejši od starih, je jasno vsem, le malokdo pa ve, da to ni samo zaradi boljše in novejše varnostne opreme, boljšega podvozja, zavor, ampak tudi zaradi čvrstejših karoserij (z natančno določenimi zmečkljivimi conami, ki vpijajo energijo trka) in boljših vgrajenih materialov. Poleg tega materiali v rabljenih avtomobilih nimajo več enakih lastnosti kot pri novih. Omeniti velja tudi pnevmatike, ki na starem in rabljenem avtomobilu zagotovo niso v odličnem stanju.

Posebno poglavje so varnostni asistenčni sistemi, ki so v zadnjih letih doživeli skokovit razvoj. Danes mora biti vsak nov avto med drugim opremljen s stabilnostnim sistemom ESC in sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, vse bogatejša pa je tudi druga varnostna oprema – to pa je pri rabljenem avtu prej izjema kot pravilo.

Na videz ugoden nakup se tako lahko kaj hitro spremeni v zelo drago šolo, zato imajo besede Anite in Gregorja Škafarja še dodatno težo: »Sin je polnoleten, zaenkrat živi še doma kot ogromno njegovih vrstnikov danes, a avto potrebuje, da je lahko samostojen. Bila sva v dilemi. Če mu ne bi prav nič pomagala, bi sam s svojimi prihodki zbral kvečjemu za kak zelo star – in tudi nevaren – avto, ki bi ga bilo treba ves čas kaj popravljati. In ker nihče v družini ni ravno mehanik, bi vsak poseg stal ogromno.

Zato sva se odločila, da sinu avto kupiva midva. In to novega, da bomo točno vedeli, kaj smo kupili. Da bo garancija, da bo dodatno jamstvo, asistenca … K sreči si to lahko privoščimo. Dogovorili pa smo se, da nama bo sin polovico zneska vrnil, ko bo mogel, saj se nam je tako vsem zdelo prav. Če mu iz nekega principa ne bi želela pomagati in bi pustila, da se naokoli vozi v vozilu vprašljive kvalitete, ne bi mogla mirno spati. In nikoli si ne bi odpustila, če bi se mu kaj zgodilo.«

»Oči, mami, kupita mi avto!«

Kdaj torej velja prisluhniti svojemu otroku in dobro razmisliti, ali mu – če to seveda le zmorete – ne bi pomagali pri nakupu avtomobila?

Zbrali smo 10 argumentov, ki imajo težo! Preverite!

ŠKODA RAPID SPACEBACK je dinamičen, mladosten, kompakten, a prostoren in varen avto, ki je na voljo že od 105 evrov mesečno s financiranjem 1 %+.