Le nekaj centimetrov od smrti: Napeti trenutki, ko se ukrajinski vozniki previdno izogibajo ruskim minam (video)

Po spletu je zaokrožil posnetek pogumnih ukrajinskih voznikov, ki previdno usmerjajo svoja vozila preko min, položenih čez eno glavnih cest v okolici Kijeva. V primeru napake druga vozila previdno čakajo na varni razdalji.

Le nekaj centimetrov od smrti: Napeti trenutki, ko se ukrajinski vozniki previdno izogibajo ruskim minam (video) (foto: Twitter: @Liveuamap) Twitter: @Liveuamap
1. 4. 2022

Ruska vojska je po delih ukrajinskih cest položila minska polja, eno teh tudi blizu mesta Borodianka, severozahodno od Kijeva. Mine so položene v diagonalnih linijah, vozniki pa so odkrili, da se jim lahko ognejo tako, da se minskemu polju počasi približajo od strani in prostor med minami izkoristijo kot kolesnice. Ena vrsta min je tako med vožnjo pod avtomobilom, le nekaj centimetrov od podvozja.

V 90 sekund trajajočem posnetku trem voznikom uspe peljati preko minskega polja. Prvi voznik ima pripeto celo prikolico! Pri drugem vozilu lahko opazimo papirnate brisače, ki plapolajo ob vratih in ogledalih – najverjetneje indikator vojski, da so v avtomobilu civilisti.

Tretji voznik deluje še bolj prestrašeno. Približa se počasi in nato centimeter po centimeter nadaljuje pot preko minskega polja.

Snemalec, ki očitno pomaga z navigacijo mimo min, ima ravno tako izobešeno belo krpo, podobno kot terenec, ki se kot drugi na posnetku varno prebije čez minsko polje. V nekem trenutku se zasliši smeh – sredi izjemne nevarnosti se vsako pobeglo vozilo zdi kot izjemen uspeh, srečen trenutek, ujet v absurdnost celotne situacije.

BBC poroča, da je nekdanji britanski komandir identificiral mine kot TM-62M protitankovske mine, v katerih je okoli 7.5 kilograma eksploziva. Raznese jih na pritisk.

Ali Rusija uporablja tudi prepovedane protipehotne mine?

Posnetek je po spletu zaokrožil ravno v dneh, ko organizacije za človekove pravice opozarjajo, da Rusija ne upošteva Ottawske konvencije, saj naj bi v Ukrajini uporabljala tudi prepovedane protipehotne mine. Nekaj neaktiviranih so našli v obleganem mestu Kharkiv.

Ottawska konvencija iz leta 1997 prepoveduje uporabo, hranjenje, izdelovanje in prevoz protipehotnih min. Rusija ni med 164 državami, ki so podpisale to konvencijo, je pa zato Ukrajina. Organizacija Human Rights Watch ob tem opozarja, da naj bi ruska vojska v vzhodni regiji Kharkiv uporabljala t.i. odskočne mine POM-3, znane tudi kot 'medaljoni'. Te mine imajo senzor, ki zazna prihajajočo osebo. Sprožilec nato mino požene v zrak, približno na višino glave odrasle osebe, kjer mina eksplodira. Šrapneli, ki se razletijo, povzročijo poškodbe ali smrt v radiju 16 metrov. Izurjeni vojaki so lahko pri sprožitvi takšne mine dovolj hitri, da se vržejo na tla in ostanejo nepoškodovani.

Kot poroča Daily Telegraph, je Steve Goose iz organizacije Human Rights Watch, zato že pozval vse države sveta, da obsodijo Rusijo zaradi uporabe prepovedanih protipehotnih min v Ukrajini.