Savdska policija se bo prometnih prekrškarjev lotevala z električnimi superlimuzinami.

18. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Nove superlimuzine so hitre in z neverjetnimi pospeški - in to je vse, kar je pri pregonu nepridipravov pomembno. Ste že slišali za to znamko?

Policisti v Savdski Arabiji imajo novo skrivno orožje – Lucid Air. Omenjena vozila so namreč postala nov del policijske flote, predstavili pa so jih med svetovnim obrambnim sejmom v Riadu. Ministrstvo za notranje zadeve Savdske Arabije je namreč na družabnih omrežjih predstavilo posnetek novega policijskega vozila.

MOIS Saudi Arabia

Lucid Air je oblečen v barve savdijske policije in opremljen s sireno, nenavadne oblike. Ta ima namreč vgrajeno tudi prostor, iz katerega je mogoče lansirati dron.

Lucid Air je električna limuzina s 932 kW in 1.938 njutonmetrov navora, kar pomeni, da se do 100 km/h požene v pičle 2,5 sekunde. Limuzina z značilnostmi superšportnika ima najvišjo hitrost 330 km/h.

Vas zanima, zakaj bi se naftna velesila odločila za električne avtomobile? Javni investicijski sklad Savdske Arabije (PIF) je lastnik približno 61 odstotkov delnic Lucida. Poleg tega je bil ameriški proizvajalec avtomobilov prvi, ki je zgradil tovarno avtomobilov v državi. Ta deluje od septembra 2023, letno pa bodo v njej proizvedli 5000 avtomobilov. Po besedah direktorja Lucida je do zdaj s proizvodne linije zapeljalo približno 800 lokalno sestavljenih limuzin Air.

Lucid je sicer podpisal pogodbo z vlado Savdske Arabije za dobavo 100.000 električnih vozil v obdobju desetih let.

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!