Na lovu za El Chapovim McLarenom F1 (od prevar do mehiških skladišč)

Eno je jasno, McLaren F1 je eden največjih super avtomobilov 90' let minulega stoletja. Tudi eden dražjih, o tem ni dvoma. Žeko je bil nov, so si ga lahko privoščili le redki, kar ni nič nenavadnega ob dejstvu, da je bilo izdelanih le 106 primerkov.

Na lovu za El Chapovim McLarenom F1 (od prevar do mehiških skladišč) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 4. 2022

Izjemne vozne lastnosti avtomobila, ki je slavil tudi na prestižnem Le Mansu, so ga povzdignile med zvezde. Vrtoglavi zneski in številni preseženi rekordi pa so iz njega naredili legendo. V oči pa prav posebej pade zgodba McLarna F1, ki je nekoč pripadal šefu srebrne puščice Ronu Dennisu, kasneje pa tudi mamilaškemu kralju El Chapu.

Kam je izginil Chapov McLaren F1?

Kovinsko rjavi McLaren F1 z rdečim interjerjem je prvi vozil Ron Dennis, a ga je, na željo svoje žene, ki jo je motila barva laka, prodal. Novega lastnika je tako avtomobil našel na Otoku, kaj hitro pa se je preselil v Mehiko v roke Umberta Ojede. Slednji je poznan tudi pod vzdevkom Ricardo Beltran oz. El Robachivas in je bil svoj čas član kartela Sinaloa ter desna roka mamilaškega kralja Joaquína Guzmána - El Chapa.

Ojeda je dočakal krvav konec v svojem Jeepu, El Chapa pa so oblasti po pobegu iz zapora ujele 2016 in ga »za vse večne čase« postavile za rešetke. McLaren F1 je tako družina skrila pred mehiškimi oblastmi, neznano kam. Vse odtlej so se na lov podali številni, tudi sloviti ameriški avtomobilski navdušenec in YouTuber Ed Bolian.

O El Chapotovem McLarnu danes krožijo različne govorice. Nekatere namigujejo, da se avtomobil skriva v skednju nedaleč od Culiacana, druge, da ga imata v lasti Ojedin oče ter sin. S posnetka, ki je zaokrožil po spletu je razvidno, da je avtomobil v dobrem stanju, zato se je Bolian odločil, da napne vse moči in ga pripelje v domačo garažo.

Bo sloves prispeval k ceni avtomobila? 

Stopil je v kontakt z nekom iz Južne Floride, ki se je predstavil kot Ojedin oče. Dobil je nekaj slabih fotografij in ceno, »lastnik« je zanj zahteval 2,5 milijona dolarjev. Kar je drobiž napram vrednostim, ki jih McLaren F1 dandanes dosega na dražbah. Bolian je bil pripravljen odšteti 2 milijona, a ni bil prepričan, zato je prosila za več fotografij, a ostal praznih rok. Domnevni lastnik mu je poslal le Googlovo fotografijo motorja, pa tudi zelo zabrisane fotografije šasije. Izkazalo se je, da gre za Kit car – avtomobil, ki ga je lastnik kupil po delih in sestavil sam.

Čeprav je Ed ostal praznih rok, z lovom na legendarnega McLarna nadaljuje.