Na prodaj replika F1 steze v Istanbulu; kdo bi se branil privatne dirkalne steze?

7. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

To je priložnost, da uresničite sanje o lastništvu dirkalne steze.

A na žalost le na drugi strani Atlantika. Na prodaj je namreč pomanjšana replika dirkaške steze F1 za VN Turčije, po kateri so še do nedavnega dirkali z gokarti. Gre za na novo prenovljeni kompleks, ki se razteza na kar 50 hektarjih zemlje, nahaja pa se v predelu Texas Panhandle, med Albuquerquejem v Novi Mehiki in Dallasom v Teksasu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amarillo Kart Complex (@amarillokartcomplex)

Steza, zahodno od mesta Amarillo, je zgrajena po vzoru dirkališča v Istanbulu s 19 zavoji. Naj spomnimo, da je prav omenjeno stezo nekdanji šef F1 Bernie Ecclestone svoj čas imenoval za »najboljšo dirkalno stezo na svetu«.

Teksaško različico so začeli graditi leta 2012, projekt pa je bil dolga leta velika strast ortopedskega kirurga Thana Morgana, očitno velikega oboževalca Formule 1. Karting steza sprva ni bila odprta za javnost, temveč je služila kot ekskluzivno družinsko dirkališče. Tod so tako meje hitrosti preizkušali Morgan, njegovi otroci in družinski prijatelji, leta 2017 pa je na stezi potekala tudi prva tekmovalna dirka ProKart Challenge.

Facebook / Amarillo Kart Complex

Leta 2022 je dirkališče Amarillo Kart Circuit prešlo v roke treh bratov – Kyla, Brada in Joa Yuchinski. Izvedli so obsežno prenovo nekoč zasebnega objekta ter dirkališče odprli za javnost. Prenovili so izvoz iz proge, dodali točkovni stolp in razgledne ploščadi ter varnostne ograje in sanitarije za tekmovalce.

Na novo imenovan Amarillo Kart Complex je tako svoja vrata odprl maja 2023, a le 11 mesecev kasneje je ponovno naprodaj. Izklicna cena za posestvo je 2 milijona dolarjev in če morate prepričati boljšo polovico ji lahko investicijo predstavite kot odličen prostor za bivanje, saj so v sklopu dirkališča urejeni tudi bivalni prostori.