Najdražja parkirnina vseh časov? Sin nekdanjega diktatorja bo moral odšteti skoraj pol milijona dolarjev

Gadafijev sin Al-Saadi Gaddafi mora plačati 450 tisoč ameriških dolarjev, če želi še kdaj videti avtomobil, ki ga je pred 15 leti parkiral pred italijanskim hotelom.

Najdražja parkirnina vseh časov? Sin nekdanjega diktatorja bo moral odšteti skoraj pol milijona dolarjev (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2022

Al-Saadi Gaddafi je sicer upokojeni nogometaš, ki pa je svoj čas poveljeval specialni libijski enoti, vpleten pa je bil tudi v državljansko vojno v državi. Bojda se lahko za svojo nogometno kariero zahvali izključno vplivnemu očetu, sicer pa je razvpiti playboy veljal za črno ovco družine. V času vladanja svojega očeta Omarja Moamer el Gadafija, ki je Libiji vladal kar 42 let, je fant užival v razvpitem življenju, zabavah in razkošju. To pa je očitno pomenilo tudi, da je včasih »pozabil« plačati tudi kakšen račun.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FOURTH FLOOR (@fourthfloor__)

Svoj čas je branil barve italijanske Sampdorie, zaradi česar je bil pogost gost italijanskih luksuznih hotelov. Al-Saadi Gaddafi  je 2007 na parkirišču pred Hotelom Excelsior v italijanskem Rapallu pustil svojega Cadillaca Escalade ESV. Po navedbah novinarjev, naj bi šlo za vse prej kot običajnega gosta. Svoj oddih na italijanski rivieri je namreč kronal z ponočevanjem, glasnimi zabavami in celo piknikom na terasi hotelske suite. Po odhodu iz hotela pa je nogometaš očitno »pozabil« na svojega jeklenega konjička, kar sicer ni presenetljivo. Bolj v oči bode dejstvo, da je avtomobil vrsto časa ostal parkiran na parkirišču pred hotelom. Račun, ki ga je za parkirnino izstavil hotel, je tako vse prej kot drobiž.  

Hotel pravico poiskal na sodišču

Če ga želi dobiti nazaj, bo namreč Al-Saadi Gaddafi zanj moral odšteti kar 450 tisoč ameriških dolarjev. Če gre verjeti vodstvu italijanskega hotela, so lastnika Cadillaca večkrat v pismih opozorili na poravnanje računa. Sploh se jim je zdelo nesmiselno, da bi kdo kar zapustil avtomobil, ki je bil tisti čas vreden približno 70 tisoč dolarjev. Gadafijev sin naj se ne bi menil za stroške računa, tako se na pisma niti ni odzval. V hotelu so se tako odločili, da pravico poiščejo na sodišču, ki je odločilo v prid hotelirjev. Tako bi moral Al-Saadi Gaddafi poravnati račun in dodatnih nekaj tisočakov za sodne takse. A tega je že davno. 48-letnik se na odločitev sodišča ni odzval, račun pa je bil iz dneva v dan večji.

»Kar 15 let smo čakali na gospoda Gadafija, da poravna račun. Zadnja leta smo se pogosto trudili, da bi rešili to zagato, a brez uspeha. Za nameček smo stopili v kontakt z libijsko ambasado v Rimu, kjer pa nam niso mogli kaj dosti pomagati,« je za britanski dnevni časopis The Daily Mail povedal  direktor hotela Aldo Werdin. V hotelu kljub temu redno skrbijo za avtomobil, ki kot pozabljen stoji na parkirišču. Čeprav avtomobilskih ključev niso našli, ga pogosto očistijo, zaradi zgodbe pa je Cadillac postal prava turistična atrakcija.