Kateri je "uradno" najgrši avtomobil na svetu? Izbor vas bo najbrž presenetil ...

5. 6. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Kdo bi si mislil, da se je najslabše odrezala ta znamka …

Podjetje Vanarama je izvedlo zanimivo raziskavo, ob pomoči matematike, znanosti in zlatega reza so namreč skušali izbrskati najmanj estetsko zasnovan avtomobil.

Vsak avtomobil je bil ocenjen na podlagi dveh ključnih oblikovalskih dejavnikov: splošnih dimenzij vozila in vizualnih proporcev v smislu, kako oblike zaznavamo s prostim očesom.

Raziskava je analizirala razmerja 50 avtomobilskih modelov, pri čemer je upoštevala dimenzije, kot so medosna razdalja, dolžina itd. ter ključne oblikovne značilnosti – postavitev luči, oznak.

Pri tem niso pozabili niti na zlati rez, razmerje, ki ga naše oči prepoznavajo kot najbolj skladnega in estetskega. Najvišje ocene so tako prejeli modeli, ki so bili v odstotkih najbližje zlatemu rezu.

Vanarama

In kateri avtomobili so se odrezali najslabše?  

Kia Picanto je po analizi sodeč zbrala le 7 točk (od 100), saj naj bi bila svetlobna leta stran od zlatega reza in posledično manj prijetna za oko. Številke prodaje sicer govorijo drugače.

Na drugem mestu je pristal Citroën C1 z 12 zbranimi točkami, na tretje mesto pa se je uvrstila še druga Kia - Kia Sportage, ki je zbrala le 15 točk. Slednja sicer spada med najbolj priljubljene avtomobile, o čemer priča že en sam pogled na evropske ceste.

Prav Kia jo je odnesla najslabše.

Vanarama

Avtomobili južnokorejskega proizvajalca so v raziskavi v povprečju dobili le 11 točk, s čimer se Kia uvršča na dno lestvice.

Na drugem mestu je pristal Land Rover s povprečjem 18 točk, na tretjem pa Fiat z 22 povprečnimi točkami.

Najslabšo oceno je pri italijanski znamki dosegel Fiat 500, čeprav gre za enega najbolj priljubljenih avtomobilov, tudi pri nas.

Po drugi strani so se najbolje odrezali Audi A3, VW Golf in Opel Mokka.

Preberite še: