Najpogostejše napake, ki jih počnete pri uporabi klime; poskrbite, da se jim to poletje izognete

9. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Da ne boste kihali in kašljali sredi poletne vročine …

Poletje je tu, čeprav je marsikdo klimo uporabil že ob vrtoglavi vročini, ki je naše kraje obiskala že aprila. Glede na obete bodo klimatske naprave tudi to poletje v polnem teku. A pozor, neprimerna uporaba lahko kaj kmalu povzroči prehlad, izcedek iz nosu in kašelj pa tudi hujše zdravstvene težave. Poleg tega pa lahko z nepravilno uporabo škodujete tudi samemu avtomobilu.

Zakaj je uporaba klimatske naprave zaželena?

Po mnenju strokovnjakov ne gre le za udobje, temveč tudi princip varnosti v prometu. Če temperatura v avtomobilu preseže 35 °C, se s tem za kar 25 % upočasni reakcijski čas voznika. Učinek pregrete notranjosti pa je tako podoben učinku alkohola v krvi 0,5 g/l. Zato je pomembno, da je v avtomobilu temperatura primerno udobna.

Profimedia

Klimatske naprave ne zaženite takoj s polno hitrostjo

Poleti se lahko notranjost avtomobila, ki ga pustimo parkiranega na soncu, segreje tudi do 60 °C. Marsikdo takoj po prihodu v avtomobil prižge klimatsko napravo kar na maksimum. S tem pa škoduje tako lastnemu zdravju kot tudi stanju klimatske naprave. Preden namreč prižgete klimo, je prav, da za nekaj minut odprete okna in vrata ter poskrbite za ustrezno prezračevanje. Ko prezračite avto, vstopite vanj, zaprite vrata in okna ter vključite klimatsko napravo.

Profimedia

Ne uporabljajte recirkulacije zraka predolgo

Uporaba načina notranjega kroženja zraka lahko pripomore k hitrejšemu hlajenju notranjosti, saj preprečite dovajanja vročega zraka iz okolice. A pozor! Če zrak kroži le v notranjosti vozila, se s tem poveča vsebnost CO2, prav tako pa naraste tudi vlažnost zraka.

Ne usmerjajte zračnikov neposredno proti sebi

Vaši sopotniki bodo verjetno želeli, da primerno ohladite tudi zrak v zadnjem delu avtomobila in na sopotnikovem sedežu. Pri tem nikar ne pozabite, da je smer zračnega toka v avtomobilu pomembnejša od same temperature. Da bi dosegli enakomerno porazdelitev zračnega toka, naj bodo zračniki usmerjeni navzgor, ne naravnost proti obrazom. Zahvaljujoč temu hladnejši zrak lažje kroži v notranjosti vozila in doseže vse kotičke.

Profimedia

Ne zanemarite servisa

Klimatska naprava, tako kot motor ali zavore, zahteva vzdrževanje. Najbolj pomembna je menjava filtra v klimi. Proizvajalci avtomobilov priporočajo, da filter v napravi menjate na 15.000 do 20.000 prevoženih kilometrov. S tem boste izboljšali učinkovitost delovanja klime, obenem pa poskrbeli tudi za zdravje, saj se na filtrih nabirajo in razmnožujejo bakterije.