Takšna usoda čaka legendarni dirkalnik Michaela Schumacherja!

24. 3. 2023 | Miha Rušnik
Deli

S tem usodnim dirkalnikom se je začela Schumacherjeva pravljica pri Ferrariju!

Čeprav je legendarni Michael Schumacher svoja prva dva naslova svetovnega prvaka formule 1 osvojil z Benettonovo dirkaško ekipo, so ga med zvezde izstrelili predvsem uspehi s Ferrarijem. Schumi je bil z njim neustavljiv in naslov svetovnega prvaka so skupaj osvojili kar 5-krat zapored (2000, 2001, 2002, 2003, 2004). Zdaj je dražbena hiša RM Sotheby’s napovedala dražbo njihovega dirkalnika iz prve zmagovalne sezone.

Napeta sezona

Njihov največji konkurent je bil Mika Häkkinen z McLaren-Mercedesom. Schumacher je sezono začel s tremi zaporednimi zmagami, nato pa na sredini sezone popustil, medtem ko je Finec Häkkinen nabiral točke in ga dohiteval. Do svojega 3. naslova je Schumacher nato prišel z odličnim zaključkom sezone, ko je zmagal na 4 zaporednih dirkah in v končni razvrstitvi Finca prehitel za 19 točk.

Schumacher je tisto leto na prvem mestu končal 10 od 17 dirk sezone in tolikokrat je dirko tudi začel s prvega startnega mesta. 5-krat mu je uspelo odpeljati najhitrejši krog dirke.

Šasija 198

Dirkalnik na dražbi je označen s številko šasije 198 in je bil prvotno uporabljen kot moštveni rezervni bolid. Po nesreči na kvalifikacijah v Braziliji pa je postal njihova prva izbira. Poganja ga 3-litrski V10, ki se vrti do 17.000 vrtljajev na minuto. Da je lahko brez težav prehiteval nasprotnike, je poskrbelo okoli 800 KM (prb. 590 kW).

Na startu dirke v Avstriji je bil dirkalnik poškodovan na zadnjem delu in upokojen. Da pa bo novi kupec dobil nepoškodovan bolid, je poskrbel Ferrari, ki ga je popolnoma obnovil. Bolid je v vmesnem času že bil last zbiratelja, zdaj pa bodo zanj poiskali novega lastnika.

Najverjetneje nov rekorder

V preteklosti sta se na dražbi prodali že 2 Ferrarijevi formuli, ki ju je vozil Schumacher. Tista iz leta 2002 je dosegla takrat rekordno ceno približno 6 milijonov ameriških dolarjev. Lani je rekord z okoli 15 milijoni podrl dirkalnik iz sezone 2003. Tako lahko pričakujemo, da bo ta avtomobil, ki je za Ferrari in Michaela Schumacherja v zgodovini tega športa še pomembnejši, ponovno podrl rekord in novega kupca stal lep kup denarja.

Fotografije: RM Sotheby’s

 

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan