Razkrita skrivnost Minijev iz filma Italijanska misija: bili so skoraj 20 let pred časom!

Včasih potrebe snemanja filma zahtevajo podvige, ki presegajo običajne delovne naloge scenskih delavcev. Tako je bilo tudi leta 2003, ko so se na snemanju udarnega hollywoodskega hita pojavile nenavadne ovire – in rešil jih je lahko le električni Mini. A kaj, ko ga takrat ni bilo niti v konceptu, kaj šele v realnosti.

Razkrita skrivnost Minijev iz filma Italijanska misija: bili so skoraj 20 let pred časom! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2022

Dogajalo se je na snemanju rimejka akcijskega filma The Italian Job (Italijanska misija), v katerem sta nastopila Marky Mark in Charlize Theron. Del filmske akcije se z malimi Miniji preseli tudi v podzemlje Los Angelesa, v tunele, kjer pa mestne oblasti niso dovolile uporabo avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Zato se je produkcijska ekipa odločila, da bodo obstoječe Minije preprosto zamenjali za električne.

Kot se spominja režiser F. Gary Gray, ki je kasneje svojo ljubezen do visoko-oktanske akcije ponesel še v snemanje osmih delov franšize Hitri in drzni (Fast & Furious), so preprosto poklicali na BMW in zaprosili za par električnih Minijev. Odgovor? Električni Miniji ne obstajajo.

Zato je tehnična ekipa na sceni, pod vodstvom Johna Carpenterja, koordinatorja vsega, kar se tiče avtomobilov, naredila naslednjo najboljšo stvar – sami so tri Minije predelali v električne Minije. To so bili takrat, leta 2003, v podzemnih tunelih Los Angelesa, edini trije električni Miniji na svetu.

Tule si lahko ogledate divji kaskaderski podvig, za katerega so potrebovali te tri električne Minije. Da ni šlo za prave izvedbe Coope S so sicer pravi navdušenci lahko ugotovili že po tem, da vsi avtomobili niso imeli prepoznavne reže za vstop zraka na motornem pokrovu in pa dvojnega, sredinsko postavljenega izpuha na zadku: