Ko boste izvedeli, kje je ta muzej ameriških mišičnjakov, si boste rekli le: Kaj za vraga?!

Ha, medtem ko se tu naokrog vozijo s konjskimi vpregami, so v muzeju varno pospravljeni številni sloviti ameriški mišičnjaki.  

Ko boste izvedeli, kje je ta muzej ameriških mišičnjakov, si boste rekli le: Kaj za vraga?! (foto: Barry's Car Barn) Barry's Car Barn
4. 12. 2022

Muzej Barry's Car Barn na prvi pogled ne deluje nič kaj neobičajno, če ne bi bil v srcu amiške dežele. V okrožju Lancaster v Pensilvaniji. In čeprav okrog njega kopitljajo konjske vprege, je prav tu dom našla ena bolj impresivnih zbirk ameriških »muscle« avtomobilov. 

Nedavno odprt avtomobilski muzej je last Barryja Baldwina, tamkajšnjega poslovneža, ki ima v svoji zbirki kar 50 klasičnih avtomobilov in 10 starodobnih motorjev.

Odločil se je, da jih varno pospravi pod streho ter postavi na ogled javnosti. Zbirka se osredotoča na avtomobile med letoma 1950 in 1970, v njej pa je mogoče prepoznati tudi nekaj starejših primerkov.

Prava paša za oči je recimo rdeče-bela Corvetta z letnico 1954, ki se lahko pohvali z originalno notranjostjo in lakom. Poleg omenjene je v zbirki še 14 Chevroletov Corvette, med njimi pa izstopa še turkizno-bela C1 iz leta 1956, s katero so v podjetju želeli konkurirati Fordu Thunderbirdu

Ljubitelji ameriških mišičnjakov bodo oči napasli tudi na Chevroletu Chevelle SS iz leta 1970, ki se lahko pohvali z najmočnejšim primerkom motorja v tistem letu. S 336 kW in 678 Nm navora vozilo ni le paša za oči, temveč prava avtomobilska pošast. 

Preberite si še: Ta šarmantni klasik dela družbo Juretu Godlerju

Seveda pa nobena zbirka »mišičnjakov« ni popolna brez Forda Mustanga Shelby GT500. V tej zbirki najdete primerek z letnico 1967, ki spada med najdragocenejše v muzeju. Njegova vrednost se giblje okrog 275 tisoč ameriških dolarjev.