Novi rumeni in beli stebrički ob slovenskih cestah – štiri stvari, ki jih morate vedeti

Na nekaterih odsekih cest po Sloveniji ste morda že opazili nove rumene in bele stebričke. Zakaj so se pojavili in kaj to pomeni za voznike.

Novi rumeni in beli stebrički ob slovenskih cestah – štiri stvari, ki jih morate vedeti (foto: Direkcija RS za infrastrukturo) Direkcija RS za infrastrukturo
10. 4. 2022

#1 Gre za skupni projekt

Kot poroča N1info, so stebrički nastali kot pilotni projekt Direkcije RS za infrastrukturo v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani. Prvenstveno so bili namenjeni za izboljšanje varnosti motoristov, a so se izkazali kot zelo uporabne tudi voznikom dvoslednih vozil. 

#2 Novi stebrički nudijo posebno opozorilo

Rumeni stebrički označujejo slabše zaznavne priključke, obenem pa voznike opozarjajo na nevarnost morebitnega vključevanja vozil s stranske ceste ali ulice na glavno prometno smer. S tem rumeni stebrički opozarjajo, da morajo biti vozniki na glavni prometni cesti še bolj previdni, ko se približujejo odseku s priključevanjem stranskih prometnih poti.

»Beli stebrički so namenjeni izboljšanju vodenja skozi nepregledne ovinke, kjer voznik ne more dobro predhodno oceniti poteka ceste,« so zapisali na Facebook strani infoPot, kjer so ponudili tudi fotografije teh stebričkov, ki jih bomo vozniki zdaj lahko vedno pogosteje srečavali na naših vožnjah. Beli stebrički bodo tako izboljšali vodenje voznikov skozi nepregledne ovinke v daljših ali t.i. 'S' zavojih, kjer je potrebno več pazljivosti zaradi nepredvidenega nadaljevanja ceste. 

#3 Varni in učinkoviti

Kot še poroča N1info, novi stebrički niso togi, kar preprečuje, da bi se motorist dodatno poškodoval, če vanje trči. Obenem so se stebrički že dobro izkazali v poskusni dobi, saj so z dodatnimi obojestranskimi znaki za vodenje skozi ovinke že občutno vplivali na zmanjševanje hitrosti v zavojih. »Motoristi so se posledično v krivinah oddaljili stran od sredinske črte (nevarnega območja), kar pomeni, da so se pomaknili bolj proti sredini smernega vozišča, kar je seveda tudi bolj varno,« so z direkcije povedali za N1info. 

#4 Kje jih lahko vidite

Po poročanju infoPot, lahko nove stebričke že ugledate na odsekih Preddvor – Jezersko, Postojna – Planina, Kočevje – Dvor, Prebold – Trbovlje in še nekaterih drugih cestnih relacijah.