Možakar se je več let mučil z obnovo, na koncu pa je ves trud šel v nič v nekaj sekundah ...

23. 4. 2024 | Nika Arsovski
Deli
Možakar se je več let mučil z obnovo, na koncu pa je ves trud šel v nič v nekaj sekundah ... (foto: Canyon Lake)
Canyon Lake

Pravkar obnovljeni Packard z letnico 1939 je med fotografiranjem zapeljal v jezero… 

Obstajajo nesreče, ob katerih skomignemo z rameni, in nesreče, ki zlomijo srce. Slednja sodi v to kategorijo. Lastnik novo obnovljenega Packarda je namreč le nemočno opazoval vozilo, ki je zapeljalo v jezero in so ga na kopno, po končanem reševanju, pripeljali šele gasilci. Podrobnosti o incidentu sicer ostajajo skrivnost, a po poročilu sodeč se je dogodek zgodil na rampi za čolne ob jezeru Canyon. 

Canyon Lake

Packard je simbol ameriške zlate dobe avtomobilizma. Med letoma 1899 in 1958 so izdelovali luksuzne avtomobile in v takratno avtomobilsko industrijo uvedli resnično inovativne funkcije, vključno s klimatsko napravo v osebnem avtomobilu, modernim volanom in enim prvih serijskih 12-valjnih motorjev.

Luksuzni avtomobil, del linije Packard Twelve, slovi po svoji eleganci in moči ter za svoj čas naprednem inženiringu. Opremljen z V12 motorjem in obdarjen s prepoznavnimi oblikovalskimi elementi je bil pravi simbol luksuza in prestiža. Neimenovani lastnik pa je v njegovo obnovo vložil nemalo denarja. Zato je bila žalost ob dogodku, še toliko večja. 

Canyon Lake

Vozilo je v jezero zdrsnilo med fotografiranjem, pri čemer je ponosni lastnik očitno želel dokumentirati rezultate svoje dolgotrajne obnove vozila. Vozilo je iz jezera rešila šele gasilska služba, medtem pa je bil avtomobil več ur povsem potopljen.

Vzrok za nesrečo ni jasen

Na potopljeno vozilo je sicer gasilce opozoril domačin, ki je opazil mehurčke na vodni gladini. Potapljaška ekipa se je potopila pod gladino, pri tem pa se je na kraju samem pojavil tudi lastnik. Povedal jim je, kaj se je zgodilo, in potrdil, da ni bilo nikogar v avtomobilu, ko se je spustil po rampi za čoln.

Po navedbah policije, ki se sklicuje na neimenovanega lastnika, se je na tem mestu ustavil zaradi fotografiranja, ko se je zgodila nesreča. Policija ni razkrila, ali je lastnik ob tem potegnil ročno zavoro ali pa bi lahko bila vzrok za nesrečo kakšna druga okvara.

"Bil je zelo čustven, kot bi šlo za njegovega otroka," je za lokalni tisk povedal vodja gasilcev Canyon Lake Jeff LaTendresse. Opozoril je, da je bilo vozilo potopljeno šest metrov pod gladino jezera. 

Pedro Gonzalez, avtomobilski kustos pri Carey's Fine Automobiles v San Bernardinu, je za lokalne medije ocenil, da je Packard iz leta 1939 vreden med 25.000 in 40.000 dolarjev (23.500 – 37.500 evrov), odvisno od tega, koliko je po obnovi ostalo originalnih delov. 

Preberite še: