Od Mustanga do helikopterja, nazadnje pa je ta slovenski glasbenik pristal na tem krasnem café racerju

Nikoli ne verjamete, kakšen je bil odziv policistov, ko so za volanom zagledali tega slovenskega glasbenika ...

Od Mustanga do helikopterja, nazadnje pa je ta slovenski glasbenik pristal na tem krasnem café racerju (foto: Toni Konrad) Toni Konrad
25. 2. 2023

Glasbenik Žan Serčič resda v domači garaži nima motorja, a ga je ob zadnjem snemanju videospota cafe racer Mutt Motorcycles tako navdušil, da je bila ideja o motorističnem izpitu zelo blizu.

A le kako bi mladenič na dvokolesniku tovoril še kup kitar, ki so njegove zveste življenjske spremljevalke?! 

Žan, v vašem zadnjem videospotu za pesem Pusti mi spomin lahko občudujemo črnega cafe racerja Mutt Motorcycles. Kakšen je bil občutek sesti na tega motorističnega lepotca?

Odličen! Čeprav s cafe racerji nimam kaj dosti izkušenj, sem bil navdušen. Motor je narejen v piko, vsak detajl je dobro premišljen.

V življenju nisem vozil prav veliko motorjev, a teh 650 kubikov, kolikor jih ima ta, si nikakor ne bi upal voziti.

Tako me je pri snemanju kadrov med vožnjo nadomestil kar lastnik trgovine, kjer smo si motor izposodili. Jaz pa sem posnel le statične kadre z motorjem.

Čigava izbira je omenjeni motor? Kakšna je zgodba zadaj?

Moj snemalec Toni, s katerim sva odpotovala na Majorko za snemanje, je tam v preteklosti živel več kot pol leta. V tem času se je spletla vrsta vezi in stikov, pa jih je ob tej priliki povprašal, kje bi si lahko izposodil motor.

Moja želja je bila, da bi v spotu nastopil z motorjem, drugo pa sem prepustil njemu.

Stopil je v stik s trgovcem Mutt Motorcycles na Majorki – Julianom. Takoj smo se "poštekali" in ko sva mu predstavila idejo, je bil v hipu za. On je tudi predlagal, kateri motor naj bi uporabili.

Nisem izbirčen, a v tega dvokolesnika sem se v hipu zaljubil.

Kako suvereni ste sicer na motorju?

V začetku mi je bilo malo neprijetno in se nisem najbolje znašel. Če nimaš motorja, niti ne veš, kako bi se do njega obnašal. (smeh) To, da ima 150 kg oz. nekaj podobnega, pa je še podatek več. Kmalu sem se naučil rokovati z njim in sem postal bolj suveren.

Še kak teden po prihodu z Majorke sem razmišljal o tem, da bi naredil motoristični izpit in si kupil motor. A kaj ko imam veliko kitar in opreme, to z logističnega vidika ne bi bila najboljše ideja. No, morda pa v prihodnosti enkrat …

Kaj vam je predstavljalo največji izziv med snemanjem videospota?

To v resnici ni povezano z motorjem, pa vendar – vreme. Na videu je morda videti idilično, a januarja, ko smo spot snemali, je bilo močno vetrovno.

Za te razmere sem bil premalo oblečen. To je cena, ki jo moraš plačati, če želiš, da je dobro videti. (smeh)

To ni edini spot, v katerem se pojavi kakšen poželjiv avto-moto lepotec. Tudi za pesem Rada vam je družbo delal strupen Mustang.

Da, stari Mustang, a kaj ko se ne spomnim več točnega letnika. Tam nekje iz 60. ali 70. let. Tisto pa je bil velik užitek voziti. Noro, v kakšne detajle je to vozilo dodelano.

Ali pa njegova surova moč, ki jo začutiš med vožnjo.

Pred kakim tednom sem sedel za volan nove Tesle. Lep avto, a kaj ko me moti, da ne slišiš motorja. Temu bi se težko privadil.

Po kakšnem ključu izbirate avtomobile za v videospote?

Predvsem glede na zasnovo posameznega spota. Sam pišem scenarije in vedno si zamislim celostno sliko, potem pa glede na stil izberem še vozilo.

V videospotu za pesem Pusti mi spomin sem si tako predstavljal točno cafe racerja, ne pa kakega čoperja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žan Serčič (@zan.sercic)

Če se vrneva še malo na pesem Rada. Je nastala med vožnjo z avtom, glede na to, da opisuje prav tisti občutek?

Da, točno to! To je tisti občutek, ko izklopiš možgane in pustiš, da te ponese glasba, medtem ko na sovoznikovem sedežu sedi tebi ljuba oseba. Res sem si želel zajeti ta občutek, ki sem ga na srečo tudi sam že večkrat doživel.

V resnici kar nekaj mojih demo komadov nastane med vožnjo. Vzamem telefon in posnamem kak izsek skladbe oz. melodijo, ki se mi takrat podi po mislih, potem pa doma v studiu idejo izpilim.

Kaj poleg tega še počnete med vožnjo?

(smeh) Česa vse še nisem počel?! Tega ne smem povedati. (smeh)

Recimo, da pogosto telefoniram, prostoročno seveda. Med daljšimi vožnjami poslušam tudi podkaste.

Kakšna glasba se sicer vrti v vašem avtu (radio, YT …)?

Velikokrat preverjam produkcije, na katerih v tistem trenutku delam. Če ne tega, poslušam podkaste. Le redko si zavrtim kak spontan seznam skladb, tudi radia praktično ne poslušam.

Na kakšen način se vozite na koncerte? Kaj pa domov s koncertov?

S koncertov se običajno, sploh na krajše razdalje, vozim kar sam. Včasih pa se pridružim ekipi v kombiju, takrat je še posebej zabavno. Med potjo se zabavamo, pojemo in pijemo, imamo pa tudi šoferja, ki nas varno pripelje do cilja.

Sploh po koncertu je fino, ker smo še polni lepih vtisov.

Septembra ste imeli priložnost, da ste se na koncert odpeljali s helikopterjem. Če se ne motim, je bilo časa med dvema koncertoma enostavno premalo. Nam lahko zaupate kaj več?

Z ekipo smo se malo »zakalkulirali«.

V zelo kratkem času bi morali premagati razdaljo med Kočevjem in Gradom Muljava. Vožnje je za kakih 50 minut, mi pa smo imeli le pol ure časa.

Za to smo seveda izvedeli prepozno in zdelo se je, da je odpoved enega izmed nastopov edina možnost. Pa sem prišel na idejo, da najamem helikopter, s katerim smo se potem tudi odpeljali z enega koncerta na drugega.

Kaj je bilo sicer najbolj nenavadno prevozno sredstvo, s katerim ste se kadarkoli peljali?

Uh, kolo, staro kakih 100 let. V resnici je šlo za tisto kolo, ki ima prvo gigantsko kolo in zadnja dva precej manjša. Prijatelj ga je imel parkiranega doma, pa sem poskusil. V resnici je videti precej enostavno, a ni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žan Serčič (@zan.sercic)

Kateri avtomobil se skriva v vaši garaži?

Vozim terensko vozilo BMW X1.

Tega sem izbral sam, saj na cesti ne želim vzbujati pozornosti, sploh pa ne maram, da mi kdo gleda v avtomobil. (smeh)

Zakaj prav ta?

Všeč mi je že sam model. Vozila BMW slovijo kot malo trši avtomobili, kar mi je všeč, saj rad čutim avtomobil, ki ga vozim. Terenci so sploh super, saj sediš višje kot pri klasičnih avtomobilih.

Ko se enkrat privadiš na to, potem greš težko nazaj na nižja vozila.

Imate morda kak sanjski avtomobil? Katerega bi imeli, če bi bila meja le nebo?

Ha, v resnici nisem preveč za avtomobile. Če pa bi lahko izbiral … morda Lamborghini Urus. Mislim, da ima takšnega tudi glasbenik Charlie Puth.  

Kako bi opisali samega sebe kot voznika? Ste vzkipljive narave ali bolj umirjene?

Sem zelo umirjen voznik, le poredko potrobim vozilu pred seboj.

Kaj vas na cesti najbolj zmoti?

Hm, dva tovornjaka, ki se prehitevata. Da, vem, da je prepovedano, a so taki dogodki še vedno stalnica slovenskih avtocest. Čisto prevečkrat naletim nanje.

Za kaj bi si najlaže prislužili kazen? So vas policisti doslej kdaj prepoznali? Kakšen je bil njihov odziv?

Za prehitro vožnjo.

Ja, večkrat so me že prepoznali, enkrat so me celo prosili, če bi z njimi posnel selfi. (smeh)