150 na uro s snežno desko: padel svetovni rekord v deskanju po snegu z avtomobilsko vleko

Najhitrejši britanski deskar na snegu Jamie Barrow je izboljšal svoj lastni rekord, saj je med vleko z Maseratijem Levantejem na zamrznjenem jezeru pri St. Moritzu prsegel do zdaj največjo hitrost deskanja na snegu.

150 na uro s snežno desko: padel svetovni rekord v deskanju po snegu z avtomobilsko vleko (foto: Maserati) Maserati
20. 2. 2018

Februarja 2016 je namreč na istem jezeru dosegel hitrost 99,87 kilometra na uro. Zdaj se je vrnil in z Maseratijem Levantejem v vlogi vlečnega avtomobila dosegel največjo hitrost 151,57 kilometra na uro. A to ni bila uradna hitrost, saj za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov velja povprečje dveh voženj v nasprotnih smereh. Jamie Barrow se je zato podal še na povratno vožnjo in dosegel največjo hitrost 147,72 kilometra na uro, v knjigo rekordov pa je bil nato zapisan nov svetovni rekord 149,65 kilometra na uro.

Hitrost vožnje so merili na 100-metrskem odseku steze, na kateri je bilo tudi dovolj razdalje za varno pospeševanje in ustavljanje, saj je bila dolga 900 metrov. Vlečni Levante je seveda imel štirikolesni pogon, za boljšo trakcijo in stabilnost pa so ga obuli v gume ježevke, ki so na tekalni površini imele kar 474 jeklenih konic, dolgih štiri milimetre.