Raje k zobozdravniku kot parkirati tako ... To je manever, ki najbolj pospeši srčni utrip

Parkiranje je za veliko voznikov lahko zelo stresno. Kaj pa za vas?

Raje k zobozdravniku kot parkirati tako ... To je manever, ki najbolj pospeši srčni utrip (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2023

Speljevanje v klanec, vzvratna vožnja, obračanje z le malo manevrskega prostora … Vse to so okoliščine, v katerih nihče prav zares ne uživa.

A to ni nič v primerjavi z  bočnim parkiranjem, ki se je, po zadnji raziskavi sodeč, izkazalo za najbolj problematično med vozniki.

Bočno parkiranje je, saj se razumemo, vzdolžno parkiranje med dvema voziloma. Ne, ne velja, če sta dve parkirišči v nizu prazni.

Študija britanskega Auto Traderja je namreč pokazala, da je bočno parkiranje manever, ki največjemu številu voznikov pospeši srčni utrip.

V sklopu raziskave so namreč voznikom izmerili srčni utrip, med bočnim parkiranjem pa se je ta povišal za kar 57 odstotkov.

Moškim voznikom se je srčni utrip pri bočnem parkiranju povečal za 58 odstotkov, ženskam za 56 odstotkov.

Študija srčnega utripa Auto Trader je bila izvedena z merilniki srčnega utripa Polar H10. 

V anketi, ki so jo izvedli v okviru raziskave, je kar 25 odstotkov voznikov priznalo, da sopotnike prosijo, naj parkirajo namesto njih.

Po drugi strani pa je kar 11 odstotkov vprašanih dejalo, da bi raje parkirali nepravilno ter si prislužili kazen, kot da bi poskušali parkirati tesno bočno.

Tudi vzvratno parkiranje je med vozniki precej problematično, saj je pristalo na drugem mestu, takoj za bočnim. Po raziskavi sodeč, se je med vzvratnim parkiranjem voznikom srčni utrip povečal za 46 odstotkov.

Za najmanj stresno pa se je pričakovano izkazalo parkiranje naprej. A tudi tu se je srčni utrip povečal za 41 odstotkov. 

Kako zelo se nekateri bojijo bočnega parkiranja, razkriva tudi odgovor na vprašanje, ki so ga zastavili v raziskavi. »Bi raje parkirali bočno ali z roko ujeli pajka,« se je namreč glasilo eno izmed vprašanj. In rezultat - Vsak peti anketirani voznik bi se raje soočil s pajkom!

Vsaka peta voznica pa bi raje obiskala zobozdravnika kot parkirala bočno. 

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 1246 voznikov, je vsak četrti voznik priznal, da ga bočno parkiranje spravlja v stres, vzvratno parkiranje pa je stresno za vsakega petega voznika. 

Preberite še: To je avtomobil, s katerim se naokrog prevaža priljubljeni slovenski duhovnik Martin Golob

BONUS VIDEO: To so najbolj precenjeni in podcenjeni avtomobili v 2023!