Po četrt stoletja odkrili enega najbolj iskanih in slovitih filmskih avtomobilov!

Legendarnega Aston Martina DB5, ki je Sean Conneryju delal družbo v Goldfingerju so po četrt stoletja iskanja, končno našli. Njegova vrednost je danes ocenjena na skoraj 22 milijonov evrov. Organizacija Art Recovery International, ki je avto tudi izsledila, zaenkrat ostaja precej skrivnostna.

Po četrt stoletja odkrili enega najbolj iskanih in slovitih filmskih avtomobilov! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2022

Kadar imamo v mislih Bonda, ne moramo mimo lepih deklet, akcijskih prizorov in Aston Martina. Eden bolj legendarnih je tisti, ki se pojavi 1964 leta v Goldfingerju. Gre za Aston Martina DB5, s katerim se je romanca med skrivnim agentom in prestižno avtomobilsko znamko tudi začela. Za legendarnim avtomobilom, ki je Sean Conneryju delal družbo na snemanju, pa se je pred skoraj 25 leti izgubila vsa sled.

Ukradeni Aston Martin DB5 vsebuje slavno 007 opremo, od vgrajenega orožja do detektorjev dima in odbojnih stekel. Vse od 1986 je bil v lasti ameriškega podjetnika Anthonyja Puglieseja, ki je za takratnih 275 tisoč ameriških dolarjev avtomobil kupil na dražbi hiše Sotheby's.

Leta 1997 je Aston Martin izginil iz letalskega hangerja na Floridi, neznano kam, dolgo časa pa je javnost sumila lastnika, češ da gre za zavarovalniško goljufijo. Ta je vse navedbe zanikal, kmalu pa s strani zavarovalnice prejel 4,2 milijone dolarjev za kritje škode. Od tega je 100 tisoč namenil kot nagrado za informacijo, s pomočjo katere bi ukradeno vozilo uspel najti.

Dolgo časa je tako veljalo, da je jekleni konjiček za vedno izgubljen, vse do danes, ko so se pojavile nove informacije o njegovi lokaciji. Kot poroča britanski The Telegraph naj bi Aston Martina po 25 letnem izginotju vendarle našli. Za to je zaslužna organizacija Art Recovery International, ki si prizadeva najti ukradene luksuzne dobrine. Po navedbah sodeč jim je uspelo identificirati vozilo s pomočjo serijske številke, avtomobil pa naj bi se nahajal nekje na bližnjem vzhodu. Najglasneje se omenja Dubaj, Kuvajt, Bahrajn in Savdsko Arabijo.

»Prepričan sem, da se bo lastnik prostovoljno predal, še preden bomo javno obelodanili lokacijo. Moja dolžnost je, da dam lastniku možnost, da naredi kot je prav. Mislim, da oseba niti ne ve, da je bil avtomobil ukraden. Sedaj, ko smo ji predali to informacijo, je prav, da rešimo zaplet glede lastništva te avtomobilske ikone,« je v pogovoru za The Telegraph dejal Christopher Marinello, direktor združenja Art Recovery International.