Poglejte si tega McLarna F1, ki je v lasti slovitega Lewisa Hamiltona (doslej ga je spustil na svobodo le enkrat)

Dirkač Formule 1 Lewis Hamilton velja za najbolj premožnega britanskega športnika, temu primeren pa je tudi njegov drag okus za jeklene konjičke.

Poglejte si tega McLarna F1, ki je v lasti slovitega Lewisa Hamiltona (doslej ga je spustil na svobodo le enkrat) (foto: www.bonhams.com) www.bonhams.com
20. 4. 2022

Tako kot številni dirkači, se tudi Lewis Hamilton ne more upreti avtomobilskim lepotcem. V njegovi garaži tako najdemo kolekcijo prestižnih avtomobilskih znamk, ki so po Britančevem mnenju najboljša naložba za življenje. S kopičenjem avtomobilov je začel kaj kmalu po opravljenem vozniškem izpitu, kolekcijo pa je začel prav s svojim prvim avtomobilom – Mini Cooperjem. Danes naj bi bilo v njegovi lasti približno 15 jeklenih lepotcev, med njimi pa izstopa McLaren F1.

Slednjega je Hamilton pred dvema letoma kupil za 15 milijonov ameriških dolarjev. Nič nenavadnega, za enega najbolj redkih avtomobilov na trgu, med letoma 1993 in 1997 je bilo izdelanih le 64 primerkov. Doslej so Hamilton sicer le poredko videvali za volanom avtomobila, kar ni nič nenavadnega, v oziru na njegovo vrednost.

Zakaj prav McLaren?

Hamilton je že vse od 2013 vdan srebrni puščici, vse odtlej pa je osvojil šest naslovov svetovnega prvaka. To pa niso edini naslov, s katerimi se Britanec v F1 lahko pohvali. Svojega prvega je namreč 2008 dobil prav za volanom McLarna. Po končani akademiji za mlade voznike je namreč 2007 dobil priložnost, da se pridruži ekipi McLarena. Izkazal se je z zmago na dirki za veliko nagrado Kanade, kasneje je slavil še v Ameriki, na Madžarskem in na Japonskem. S tem je postal eden najmlajših zmagovalcev v zgodovini Formule 1, leto kasneje pa je slavil še v skupnem seštevku. McLaren je Hamiltona »vzgajal« vse od njegovega 10 leta starosti, zato je bil šok, ob njegovem prestopu k Mercedesu precejšen.

A vrnimo se še malo nazaj. Po naslovu svetovnega prvaka v 2008, mu je legendarni McLarenov šef Ron Dennis obljubil izjemno redkega Papayo F1, če uspe dosežek še dvakrat ponoviti. To se ni zgodilo, saj se je pet let kasneje Hamilton pridružil Mercedesu, kjer je, kot omenjeno, zabeležil že šest naslovov svetovnega prvaka. Papaya po poročanju otoških medijev ostaja dirkačeva velika želja. Le kdo si ne bi želel imeti lepotca, ki je nastal v čast zmage na Le Mansu!?

Namesto Papaye oranžnega F1 pa si je pred časom omislil drug občudovani avtomobil, McLaren F1. Zaradi njegove redkosti sodi med najdražje avtomobile na zemeljski obli, Hamiltonov primerek pa nosi številko šasije 044. S 15,6 milijoni ameriških dolarjev, kolikor je dirkač odštel zanj, je postal najdražji prodani britanski avtomobil vseh časov. Edinokrat pa je bil opažen na ulicah Los Angelesa, sicer pa sodi med le sedem primerkov McLaren F1, ki imajo dovoljenje za vožnjo po ameriških cestah.