Oglejte si pošastno limuzino Vladimirja Putina, ki je odgovor na ameriškega predsedniškega Cadillaca

Ste se kdaj spraševali, kaj prevaža naokrog Vladimirja Putina? Odgovor je Aurus Senat, ogromna limuzina, ki je nastala kot ruski odgovor na ameriško predsedniško limuzino.

Oglejte si pošastno limuzino Vladimirja Putina, ki je odgovor na ameriškega predsedniškega Cadillaca (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Vse od 2019 se ruski predsednik Vladimir Putin naokrog prevaža s pošastno limuzino, kar sedemtonskim Aurus Senatom. Tega je za potrebe predsednika izdelal moskovski inženirski inštitut NAMI, saj je dotedanji predsedniški avtomobil Mercedes-Benz S600 odslužil svoje.

Avtomobil so predstavili ob Putinovi četrti izvolitvi na predsedniško funkcijo, vse odtlej pa je zvesti predsednikov sopotnik ob najrazličnejših priložnostih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AURUS Russia (@aurus_russia)

Vsekakor ne gre za običajno limuzino, to je jasno že na prvi pogled. Avtomobil spominja na zadnjo generacijo luksuznega Rolls-Roycea Phantoma, bodisi strešne linije, zadnje luči ali zasteklitve ter ogledala. Rusi se s tem ne strinjajo in poudarjajo njegove plemenite linije ter njegovo športnost.

Obliko vozila so v primerjavi z Rolls Royceovo spremenili le toliko, da so se izognili morebitnim tožbam.

Senat je namreč začetni model znamke luksuznih avtomobilov Aurus. Poganja ga 4,4-litrski motor V8 z dvojnim turbinskim polnjenjem, ki naj bi ga podjetje oziroma inštitut NAMI razvilo v sodelovanju s Porschejem.

Avtomobil naj bi dosegel 250 km/h, čeprav ni jasno, ali se podatek nanaša na Putinovo oklepno različico ali standarden model. Pospešek do 100 km/h? Impresivnih 6 sekund.

Avtomobil v dolžino meri 6,62 metra, v širino pa dobra 2 metra. Predsedniški avtomobil se lahko pohvali z neprebojnim oklepom, ojačanim steklom in celo samostojno oskrbo s kisikom.

Putinova različica je zaradi oklepnih dodatkov, ki dodatno varujejo ruskega predsednika, kar 2,5-krat težja (skupna teža znaša kar 7200 kilogramov) od standardne. Slednja je sicer drugim ruskim oligarhom na voljo že za 160.000 evrov, je pa tudi meter krajša od predsedniške različice.

Preberite si še: Poglejte, kje lahko kupite enega od 16 novih legendarnih Land Rover Defenderjev, izdelanih leta 2016!

Putin naj bi bil po poročanju ruskih medijev velik ljubitelj vožnje. Če je le možnost, sam sede na vozniški sedež, ob obisku egiptovskega predsednika Abdela Fattaha el-Sisija pa je svojega gosta posedel v avtomobil in ga zapeljal en krog po avtodromu v Sočiju.