Največje posebnosti iz Mercedesove zgodovine

6. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Poglejte si nekaj najbolj posebnih in zgodovinsko pomembnih prevoznih sredstev na razstavi v Mercedesovem muzeju.

1991 Mercedes-Benz 500 SL in 1980 230 G Papamobil

Razstavljeni SL 500 je bil osebni avto Princese Diane in tudi prvi avtomobil britanske kraljeve družine, ki je izhajal iz tujine. Posebni G pa je bil izdelan za obisk papeža Janeza Pavla II. v Nemčiji in ga je prevažal na številnih prireditvah.

Jaka Drozg

1960 Mercedes-Benz 300 Messwagen

Messwagen ali merilni avto je unikat izdelan za testni oddelek, opremljen z raznimi merilnimi napravmi. Te so v tistih časih namreč zavzele preveč prostora, da bi jih namestili kar v avto, ki je bil testiran. Messwagen se je s testnim vozilom povezal kar preko dolgih kablov, ki so prenašali podatke med senzorji in računalniki v merilnem avtu.

Jaka Drozg

Diversifikacija med vojnama

Po izgubljeni prvi svetovni vojni so pogoji Versajske mirovne pogodbe nemškemu rajhu določili, da opustijo proizvodnjo letalskih in ladijskih motorjev. Da bi preživeli v teh ekonomsko zahtevnih časih, so se pri Daimlerju odločili, da se leta 1924 posvetijo tudi proizvodnji pisalnih strojev in koles.

Jaka Drozg

2001 Mercedes-Benz C 32 AMG T-Modell

Razstavni primerek je med leti 2001 ter 2003 služil kot medicinski avto na dirkah Formule 1. V njem so bili voznik, trije zdravniki in vsa nujna medicinska oprema za prvo pomoč pri nesrečah.

Jaka Drozg

1997 Mercedes-Benz ML 320

Ta predelana različica cestnega terenca ML je nastopila v filmski uspešnici Stevena Spielberga Jurski park 2: Izgubljeni svet, ko so ga glavni liki uporabili za raziskovanje in bežanje pred dinozavri.

Jaka Drozg

1969 Mercedes-Benz O 305

Na prvi pogled morda nič posebnega, O 305 spada v prvo generacijo Mercedesovih avtobusov, prilagojenih za redne linije, ki so nadaljevali in utrdili uspešno zgodbo Mercedesovih predstavnikov javnega prometa. Razstavni primerek je služil v Stuttgartu in je med leti 1980 in 1995 prepeljal skoraj milijon kilometrov.

Jaka Drozg

1955 Mercedes-Benz 300 SLR “Uhlenhaut Coupe”

Ta zaprta različica dirkalnika 300 SLR je bila razvita za sezono 1956, a so se tik pred začetkom sezone pri Mercedesu odločili, da dirkanje opustijo. Izdelana sta bila le dva primerka, ki nikoli nista dirkala, namesto tega jih je za poslovne poti uporabljal Rudolf Uhlenhaut, takratni vodja testnega oddelka, po katerem sta tudi dobila vzdevek. Eden od primerkov je ostal v muzeju, drugega pa so leta 2022 prodali na zaprti dražbi za vrtoglavih 135 milijonov evrov, s čimer je postal najdražji avtomobil na svetu.

Jaka Drozg