Potujete s kosmatim prijateljem? Tako bo kosmatincu na štirih kolesih najbolj udobno

Lastniki kosmatincev svojih štirinožnih prijateljev nikdar ne bi pustili doma. Tako tudi številne Slovence, ki so za nekaj časa posvojili življenje na štirih kolesih ali pa to v kratkem nameravajo, na poti ves čas spremljajo pasji prijatelji. Kaj vse pa je potrebno pripraviti, preden pasjega prijatelja vzamete na »krov«? In kako sobivati s kužkom na le nekaj kvadratih? Preverite v prispevku.

Potujete s kosmatim prijateljem? Tako bo kosmatincu na štirih kolesih najbolj udobno (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2022

Nastja, Rok in Šnofka

Nastja in Rok sta na poti že več kot leto dni, s svojim Rimorjem neumorno potujeta po Evropi že vse od oktobra 2020. Prvo zimo sta preživela v Španiji, poletje pa v Skandinaviji, minule hladne mesece spet na toplem v Grčiji, zdaj pa se čez Turčijo odpravljata vse do Gruzije.

Pri tem jima družb dela psička Šnofka, ki se je po vseh prevoženih kilometrih vožnje že dodobra navadila, zato večji del časa spi kar v svoji postelji. Kosmatinka, ki obožuje tekanje za žogo in kopanje lukenj, na svobodi, ki jo omogoča nomadsko življenje, nadvse uživa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

»Samo bivanje pa bi ji bilo težko bolj všeč, saj je veliko zunaj, ves čas je z nama, vsak dan ali na vsake nekaj dni pa smo parkirani na drugem mestu, zato ji novih prostorov za vohljanje nikoli ne zmanjka. Zelo rada tudi sedi na vozniškem sedežu in opazuje okolico. Mimoidoči se ji takrat radi nasmejijo, nekateri pa jo tudi fotografirajo,« o popotovanju s Šnofko pove Nastja, ki ji je v avtodomu uredila prav poseben kotiček, kamor se lahko psička umakne, da si odpočije.

Pasja postelja je nameščena med voznikovim in sovoznikovim sedežem, kadar je avtodom v mirovanju, ima Šnofka kabino samo zase:

»Midva se ob njo ne spotikava, ona pa ima svoj mir. Hrano naročava prek spleta vsake 3-4 mesece in jo prevzameva na eni od prevzemnih točk dostavnih služb. Hraniva jo zjutraj in zvečer, posodo z vodo pa ima ves čas na razpolago v zadnjem delu kamperja. Potovanje po Evropi je s psom zelo enostavno, saj vse kar potrebuje, je potni list.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

Klara, Klemen in Piknik

Po zimi, ki sta jo Klara in Klemen preživela v topli Španiji, jo je par mahnil na Portugalsko. V njunem Piči Miškotu, kakor sta poimenovala Ivecota, pa jima družbo dela tudi kosmatinec Piknik. Slednji je nad bivanjem na štirih kolesih več kot očitno navdušen, čeprav so mu ljubši dnevi, ki niso v celoti zapolnjeni z vožnjo.

»Najbolj neprijetno mu je takrat, ko se cel dan vozimo, kar se je zgodilo le nekajkrat bolj na začetku potovanja. Sicer pa veliko plava, spoznava nove pse in skaklja naokrog. Ker smo večinoma v naravi, ga imava privezanega na slednem povodcu zunaj, kadar midva delava, tako da je večino časa na svežem zraku,« pojasni Klara, ki je na poti že vse od jeseni 2021.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klara A. Žagar • vanlife (@klaraazagar)

Sandra, Bojan in Nano

Po drugi strani pa se Sandra in Bojan šele pripravljata, da začneta nabirati kilometre. No, to ni čisto res, saj sta jih zavidljivo število naredila že med poročnim potovanjem po Južni Ameriki, pred časom pa sta si omislila lasten kombi in ga preuredila v dom na štirih kolesih. Družbo med ustvarjanjem novih spominov na poti jima bo delal Nano, ki je v kombiju dobil kar svojo pasjo hišico.

Preberite si še: To so "zapovedi", ki se jih mora držati vsak novopečeni lastnik starodobnika (po izkušnjah "starega mačka")

»Kotiček je že skoraj urejen – najprej sva nameravala v kombi vgraditi še tretji sedež, a ga trenutno ne potrebujeva. Zato sva na tem mestu uredila klop, pod njo pa »pasjo hišico«, v kateri je dovolj prostora za dva psa, saj se nam v kratkem pridruži še ena kosmatinka,« pojasni Sandra, ki se že nadvse veseli novih raziskovanj, pod katere se bodo podpisali vsi štirje.

Hišica za kosmatinca je dovolj udobna, saj je zapolnjena z blazinami, ki zagotavljajo primerno mehkobo. Vratca pa bodo Nanotu zagotavljala varnost med vožnjo. Ni pa vse le v opremi hišice, temveč je potrebno na kosmatinca misliti tudi pri opremljanju celotnega kombija: »Seveda pa je pomembna tudi sama izolacija kombija, zaščita oken pred toploto, ter ventilacija. Poleti psov ne puščava v kombiju, za ostale letne čase pa bova imela termometer, ki preko aplikacije sporoča temperaturo v kombiju.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adventure Travel & Vanlife (@bluemarblevagabonds)