Presenečenje - to je druga generacija Volkswagna Phaetona!

Pri Volkswagnu so prvič pokazali drugo generacijo Phaetona, ki ni nikoli prišla na trg. Sedaj je očitno, da so si vodilni v Wolfsburgu premislili res tik pred zdajci.

Presenečenje - to je druga generacija Volkswagna Phaetona! (foto: Volkswagen) Volkswagen
9. 7. 2022

Phaeton, Volkswagnova razkošna limuzina, ki je preživela le eno generacijo, praznuje 20 let. Znano je, da so se nasledniku leta 2016 v času velikih sprememb odpovedali iz strahu, da ne bi parirali novim električnim limuzinam, kot je Teslin Model S.

V tistem času je sicer krožilo precej govoric, da se velika Volkswagnova limuzina vrača v drugi generaciji. Sedaj pa so pri Volkswagnu končno razkrili, kako blizu so bili novemu Phaetonu.

Ob okrogli obletnici prve so namreč pokazali drugo generacijo Phaetona! Pri Volkswagnu so torej že imeli pripravljen prototip v voznem stanju, avtomobil pa je bil tako skoraj pripravljen na serijsko proizvodnjo.

Na videz vsekakor nekoliko spominja na na Audi A8, Jozef Kaban, vodja Volkswagnovega oblikovanja, pa pravi, da ima "avtomobil še vedno atraktiven izgled in lepe proporce, medtem pa navdušuje z otipljivo kvaliteto."

Zanimiva je elegantna in razkošna notranjost z veliko lesa in velikim zaslonom, ki so ga nato leta 2018 predstavili v novem Touaregu, s katerim si sicer delita platformo MLB. Tako bi tudi novi Phaeton gotovo poganjali dizelski V6 in V8 motorji ter bencinski V6, vključno z izvedenko v priključnem hibridnem pogonskem sklopu.

Phaeton je Volkswagnovim finančnikom povzročal sive lase torej tudi še potem, ko so se že sprijaznili, da s prvo generacijo ne bodo zaslužili kaj prida. Prvi Phaeton ni uspel kot projekt Volkswagnovega vstopa v segment razkošnih limuzin, drugi Phaeton pa je - čeprav so ga očitno pripeljali presenetljivo daleč - klavrno zaključil še pred prihodom v prodajne salone.