Presenetilo vas bo, kateri avtomobili se skrivajo v garaži Billa Gatesa

Bill Gates, nekdaj najbogatejši zemljan, ki ga je s prestola vrgel lastnik Amazona Jeff Bezos, ima v svoji garaži pospravljenih kar nekaj čednih jeklenih konjičkov. Preverili smo, kaj vse se torej skriva v garaži soustanovitelja tehnološke korporacije Microsoft.

Presenetilo vas bo, kateri avtomobili se skrivajo v garaži Billa Gatesa (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2022

Če boste v Google vpisali Gatesovo ime, boste zagotovo našli kaj o njegovem zavzemanju za varovanje okolja, zagotovo tudi nekaj o njegovem vrtoglavem bogastvu. Čeprav je nekdaj najbogatejši zemljan nerad v središču pozornosti, pa je velik ljubitelj razkošnega življenjskega sloga, kamor se uvršča tudi zbirka v njegovi garaži. Njena vrednost ni nič v primerjavi z vrednostjo njegove letalske flote v zasebnem hangarju, ocenjene na 200 milijonov dolarjev.

1979 Porsche 911

Če gre verjeti besedam njegovih bližnjih, gre za najljubši model Billa Gatesa. Ta nadvse priljubljeni športni avtomobil, ki si prislužil status avtomobilske ikone, je bil eden prvih v Gatesovi garaži, leta 2012 pa ga je na dražbi ponudil za 80 tisoč dolarjev, tako je romal v roke novega lastnika. Zakaj torej omenjamo avtomobil, ki ga ni več v garaži enega izmed najbogatejših zemljanov? Ker gre za jeklenega lepotca, ki ga je Gates uporabljal v času največjega razcveta Microsofta. Zaradi hitre vožnje naj bi si prislužil kar tri prometne kazni, leta 1997 pa naj bi kratek čas preživel tudi v zaporu.  

Porsche 959 Sports

Ko je Porsche 959 ugledal luč sveta, je bil označen za enega najbolj tehnološko naprednih avtomobilov. Leta 1986 je postal najhitrejši avtomobil, ki ga je bilo mogoče registrirati in uporabljati tudi v cestnem prometu. Izdelanih je bilo le 337 primerkov, ki so se porazgubili med premožnimi zbiratelji avtomobilov, eden izmed takšnih pa je tudi sam Bill Gates. Slednji je na registracijo vozila v ZDA zaradi zapletene zakonodaje čakal kar 13 let, nato pa je aktivno pripomogel k uvedbi zakona, ki omogoča uvoz redkih posameznih vozil v državo, četudi ne zadostujejo strogim okoljevarstvenim zahtevam.

Ferrari 348

Dvosedežni jekleni konjiček s sredinsko postavljenim motorjem je leta 1989 zamenjal Ferrarija 328. Gre za unikatno delo in enega zadnjih športnikov z V8 motorjem, izdelanih pod vodstvom slovitega Enza Ferrarija. Precej nekonvencionalna izbira Billa Gatesa, so si enotni ljubitelji avtomobilizma po različnih ameriških forumih. Računalniški magnat je svojega 348 lepotca pogosto vozil tudi tedaja, ko je bila cesta polna peska, zato si je prislužil kar naziv 'Dune Buggy'.

Porsche Taycan

Naraščajoča priljubljenost električnih avtomobilov je avtomobilske gigante prisilila v izdelavo lastnih jeklenih konjičkov na električni pogon. Porsche se je izkazal z nadvse uspešnim in hitrim Taycanom, ki je obdržal karakteristike superavtomobila in zadovoljil potrebe okolja. Taycan je bil predstavljen na frankfurtskem avto sejmu 2015 in hitro privabil pozornost avtomobilističnih novinarjev, pa tudi okolju naklonjenih bogatašev. Gatesova velika naklonjenost Porschejem pa se kaže tudi v Taycanu, parkiranem v njegovi garaži.

Chevrolet Suburban

Priljubljena znamka avtomobilov se je znašla tudi v garaži Billa Gatesa. Chevrolet Suburban velja za enega najbolj dostopnih avtomobilov v garaži soustanovitelja Microsofta, saj se cene le tega gibljejo okrog 60 tisoč ameriških dolarjev.

Ford Focus

Ford Focus je avtomobil, v katerem Gates preživi največ časa na cesti, obenem pa tudi cenovno najbolj dostopen avtomobil v njegovi garaži. Mesto tam si je prislužil zaradi odličnih voznih karakteristik in udobja.