Prihaja biografija o slovitem Enzu Ferrariju; igralska zasedba je filmu primerna

Po dvajsetih letih je režiser Michael Mann končno dobil zeleno luč za snemanje biografije o skrivnostnem Enzu Ferrariju. V avtomobilističnem svetu je le malo tako markantnih oseb, kakršen je bil ustanovitelj prestižne športne znamke avtomobilov. Človek, ki je svoje življenje posvetil dirkanju in brez kančka dvoma poskrbel za nekaj najboljših športnih avtomobilov vseh časov.

Prihaja biografija o slovitem Enzu Ferrariju; igralska zasedba je filmu primerna (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2022

S pomladjo se začenja snemanje biografije o slovitem Enzu Ferrariju. Že njegovo rojstvo je zgodba zase, saj natančen datum rojstva ostaja skrivnost, zahvaljujoč snežnim neurjem in zmedi na upravni enoti. Enzo je bil rojen v družino, ki se je svoj čas ukvarjala z izdelavo kovinskih delov, od tod tudi njegova velika ljubezen do oblikovanja kovine. Leta 1919 je debitiral v dirkaškem poslu, leto kasneje se je pridružil ekipi Alfa Romeo. Po desetletju na dirkaški progi je prišel na idejo ustanovitve dirkaške divizije Scuderia Ferrari, a je projekt po manj kot desetletju splaval po vodi.

Biografija naj bi se osredotočila na dogajanje na dirki Milla Miglia

V času druge svetovne vojne se tudi Enzo ni uspel izogniti vojni vihri, v enem izmed konfliktov je bila uničena celo njegova tovarna. To je bil povod za selitev Ferrarija v Maranello, kjer je ustanovil podjetje Ferrari, dve leti kasneje pa s svojimi športnimi avtomobili že slavil na slovitem Le Mansu. S prihodom 1957 je sreča Enzotu spet obrnila hrbet, saj je bilo podjetje po škandalu tik pred propadom. Zaradi nesreče na italijanski dirki Milla Miglia, v kateri je življenje izgubil voznik in devet gledalcev, od tega pet otrok, so Enzu grozile kazenske ovadbe, nova biografija pa naj bi se osredotočila prav na to obdobje v življenju avtomobilističnega mogotca.

Po več kot dveh desetletjih razvoja ideje, scenarija in iskanja podpornikov je režiser Michael Mann dobil zeleno luč za snemanje Ferrarijeve biografije. Sprva se je šušljalo, da bosta v čevlje Enza stopila Hugh Jackman in Christian Bale, na koncu pa je padla odločitev, da glavna vloga pripade Adamu Driverju.

Slednji je v zadnjem času navdušil z vlogo Maurizia Guccija v kriminalni drami House of Gucci. Enzotovo soprogo Lauro bo v filmu upodobila Penelope Cruz, njegovo ljubico Lino Lardi pa Shailene Woodley. Biografija se opira na knjižno delo Brocka Yatesa »Enzo Ferrari – The Man and the Machine«, snemanje pa naj bi se pričelo že v maju.