Počutite se kot kralj rokenrola in si omislite tega klasika

Na švedskem je naprodaj Cadillac Fleetwood Brougham - edini znan avto, ki je bil pisan na ime Elvisa Presleya.

Počutite se kot kralj rokenrola in si omislite tega klasika (foto: Cars & Classic) Cars & Classic
10. 1. 2022

Kaj pravite na Cadillac Fleetwood Brougham z modelno letnico 1975? Kaj pa če povem, da je bil njegov prvi lastnik bil sam Elvis Presley? Elvisov "caddy" se je namreč pojavil na dražbi na spletni strani Car & Classic. Ni ravno roza barve, kljub temu pa je priložnost za nakup, ob kateri bodo nedvomno zasijale oči marsikateremu ljubitelju glasbe in ikone kralja rokenrola.

Elvis je novega kupil septembra 1974, zanj pa je plačal 12.512 dolarjev, kar bi danes zneslo okoli 56.000 evrov. Takrat so bila najboljša leta - tako za Elvisa kot za Caddilac - že mimo. Poznavalci pravijo, da je to zadnji Cadillac s karoserijo stare šole, ki je meril konkretno čez pet metrov. Gre zanimivo za edini znan avto, ki je bil kadarkoli pisan na Elvisovo ime. K avtu je priložen račun, po katerem je Elvis poravnal znesek.

Potratni V8, ki ni v delujočem stanju in le 2.776 km

Poganjal ga je pošastni V8 motor s prostornino 8,2 litra, kot se za velikega Cadillaca stare šole spodobi. To ne pomeni, da je bil hiter, zagotovo pa je porabil enormne količine goriva - in to ravno v času ameriške naftne krize. V svojem življenju se ta primerek, ki je še vedno v originalnem stanju, ni ravno mučil, saj je prevozil le 2.776 km. Očitno pa je veliko časa preživel po razstavah, kjer so ljudje veliko vstopali vanj - po fotografijah sodeč je notranjost na nekaterih mestih precej dotrajana. Ker je večino časa stal, trenutno tudi ni v delujočem stanju.

Elvis ga je leta 1976 - le leto dni pred svojo smrtjo - podaril svojemu zdravniku, dr. G. Nichopoulosu, ki ga je nato leta 1985 še vedno aktualnemu lastniku (ki ga je sicer vmes prodal in zopet kupil). Avto se trenutno nahaja na švedskem. Dražba se je pričela 8. januarja, po podatkih spletne strani so doslej prispele le štiri ponudbe, najvišja pa znaša 11.250 evrov.

Več kot 200 Cadillacov

Elvis je bil sicer znan kot ljubitelj avtomobilov. V svojem življenju je imel več kot 200 Cadillacov, med katerimi sta gotovo najbolj znana Fleetwood v roza barvi (sedaj je v muzeju Graceland) in beli Eldorado. V šestdesetih je imel Rolls Royce Phantom V, pa potem več Fordov in Lincolncov, v začetku sedemdesetih let pa je bil med njegovimi najljubšimi Stutz Blackhawk (imel je štiri). Vozil je tudi evropske avtomobile, kot so BMW 507, Mercedes-Benz 600 (no ja, v tem je bil gotovo vožen), kasneje je imel celo DeTomasso Pantero in Ferrari Dino 308 GT4.