Se je že začelo?! Dramatično reševanje psa iz razgretega vozila

20. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli
Se je že začelo?! Dramatično reševanje psa iz razgretega vozila (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj smo se naučili iz lanskoletnih tragičnih dogodkov?!

Lansko leto so imeli slovenski policisti kar nekaj prijav zoper lastnike, ki so svoje kosmatince (ne)vede pustili v avtomobilu na razbeljenem asfaltu. Ne le to, ne pozabimo tragičnega epiloga primera, ko je v avtomobilu zaprt ostal še ne dveletni otrok, ki je bil v vozilu zaprt najmanj dve uri. Skratka, neodgovornost nekaterih lastnikov in voznikov marsikdaj ogroža življenje najmlajših, pa tudi hišnih ljubljenčkov.

Profimedia

Španska policija je pred poletno sezono zato že začela z ozaveščanjem širše javnosti o tem, da lahko že nekaj minut v pregretem avtomobilu pomeni smrt za naše pasje sopotnike. V poletnih mesecih (tudi ob visokih temperaturah spomladi) se notranjost avtomobila v nekaj minutah spremeni v pravo savno. Če se zunaj temperatura zraka giblje 30 C, se bo notranjost avtomobila lahko segrela tudi na 60 C. V tem primeru je za psa usodnih že nekaj minut. Kadar pa temperatura zraka presega 21 C, pa je puščanje psa v avtomobilu tudi zakonsko prepovedano.

Odprto okno, klima,...

Marsikateri lastniki so prepričani, da bodo situacijo rešili s tem, da avtomobil parkirajo v senci, prav tako tudi priprta šipa na stranskih vratih ne predstavlja rešitve. V nasprotju z nami, se psi ne potijo in zatorej ne hladijo na ta način. Posledično so še bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti oz. kapi.

Španska policija (Guardia civil) je na družbenih omrežjih delila posnetek, v katerem so iz pregretega avtomobila malomarnega lastnika rešili psa. Policisti so ob tem razbili steklo in psa rešili iz notranjosti vozila. Ubogi kosmatinec je bil očitno že pošteno izmučen, kar se vidi po njegovi dezorientaciji in dehidriranosti. 

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan