Ralph Lauren: modni mogotec z zavidljivo kolekcijo avtomobilov

Že res, da Ralph Lauren slovi po svojih modnih kreacijah, ki postavljajo nove trende, pa vendar ni njegova zbirka avtomobilov nič manj prestižna od modnih stvaritev. Lauren namreč sodi med najbogatejše oblikovalce na zemeljski obli, velik delež svojega premoženja pa nameni za svoj ljubljeni hobi – zbirateljstvo avtomobilov. 

Ralph Lauren: modni mogotec z zavidljivo kolekcijo avtomobilov (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2022

Premoženje Ralph Laurena je ocenjeno na skupaj 8.2 milijarde ameriških dolarjev, s čimer se uvršča na četrto mesto lestvice najbogatejših modnih oblikovalcev. In kaj dela z vsem tem denarjem? Poleg razkošnega življenjskega sloga, velik del svojega denarja namenja tudi zbirki prestižnih klasičnih in sodobnih avtomobilov. Njegova zbirka je namreč v grobem ocenjena na kar 300 milijonov dolarjev, sestavlja pa jo 43 avtomobilskih lepotcev. Lauren je imel veliko srečo, saj je večino brezčasnih klasikov kupil v 70-ih in 80-ih letih minulega stoletja, preden se je fama s starodobniki sploh začela. Tako je Ferrari 250 GTO letnik 1964 kupil že v sredini osemdesetih let, ko je zanj odštel 300 tisoč dolarjev. Danes je vrednost avtomobila narasla na 70 milijonov.

Modni oblikovalec je svojo zbirko pričel sestavljati v sredini 70-ih let z Mercedes 280SE letnik 1971. Vse odtlej se je zbirka le še širila in večala, danes pa naj bi obsegala nekaj več kot 40 avtomobilov. V garaži modnega mogotca prevladujejo Ferrariji, sledijo jim Jaguarji in Buggatiji. Ima tudi nekaj Porschejev, zato pa boste zaman iskali prestižnega Rolls-Royca ali Maseratija. Poglejmo si kolekcijo podrobneje.

Zbiratelj redkih avtomobilov

Le štirje Bugattiji 57SC Atlantic coupe so ugledali luč sveta, dandanes na svetu obstajajo le trije in Lauren je ponosni lastnik enega izmed njih. Avtomobil, ki je že v 30-ih letih minulega stoletja dosegel hitrost slabih 200 km/h, številni uvrščajo med prve super avtomobile. Nič čudnega, da je zadnji na dražbi dosegel vrtoglavih 40 milijonov dolarjev. Nič manj znamenit ni Mercedes-Benz SSK iz 1930, ki ga je dal preoblikovati sam grof Trossi. Avtomobil sodi med 10 najlepših stvaritev v avtomobilskem športu, ohranjenih pa naj bi bilo le 6 primerkov.

Prava redkost je tudi Ferrari 375 Plus, eden izmed tovrstnih primerkov pa je 2014 na dražbi dočakal ceno 18.3 milijona dolarjev. Med italijanskimi predstavniki ne manjkata niti Ferrari 250 Testa Rossa 61 Spyder Fantuzzi iz leta 1961 in  Ferrari 250 GTO iz 1964. Slednji je češnja na vrhu dih jemajoče zbirke avtomobilov, slavo pa si je prislužil z zmagami na številnih slovitih dirkah. Zanimivo je, da je GTO svoj čas stal 18 tisoč dolarjev, kupce pa je odobril sam Enzo Ferrari. Vrednost je v vseh teh letih vrtoglavo narasla, leta 2018 se je primerek GTO na dražbi prodal za kar 70 milijonov dolarjev. Omenimo še, da obstaja le 36 primerkov.

Porsche 550 Spyder 1955

Med redkimi avtomobili je v zbirki modnega velikana še Porsche 550 Spyder 1955, model avtomobila s katerim se je smrtno ponesrečil sloviti igralec James Dean. Z 4.6 litrskim motorjem  V8 in 599 konjskimi močmi (dva električna motorja dodata še 282 konjev), eden najbolj prepoznavnim avtomobilov svojega časa. Spyder v pičle 2.5 sekunde doseže stotico in sodi med najbolj prepoznavne Porschejeve modele. »Little Bastard«, kakor se je imenoval Deanov Porsche, je bil izdelan istega leta kot Laurenov, prav tako ga je poganjal enak motor.

Od McLarena P1 do slovitega Gullwinga

Ralph Lauren pa ni le ljubitelj avtomobilskih klasikov, saj v njegovi zbirki najdemo tudi številne sodobne avtomobile. Med drugim je ponosni lastnik kar dveh McLarenov F1, kar je noro, sploh če vzamemo v ozir, da obstaja le 106 primerkov. Avtomobila ni potrebno posebej predstavljati, saj gre za Guinnessovega rekorderja, ki se je v slovito knjigo zapisal kot najhitrejši serijsko izdelani avtomobil svojega časa s končno hitrostjo slabih 400 km/h. Ralph Lauren je lastnik McLarena LM (»Le Mans«), ki je najboljše kar premore F1.

Poleg tega je modni oblikovalec lastnik McLaren P1, sodobnega hibrida, ki hitrost 100 km/h doseže v le 2.8 sekunde. Najljubši Laurenov jekleni lepotec je nemškega izvora - Mercedes-Benz 300SL Roadster iz 1958, kar je modni genij priznal v nedavnem intervjuju za revijo The Telegraph. »Spoznal sem, da tako kot oblačila pripovedujejo zgodbo, nam jo tudi avtomobili,« je dejal Lauren, ki s svojim Mercedesom rad sproščeno vozi naokrog in uživa v trdno prigaranem življenjskem slogu. Seveda pa njegova garaža ne bi bila popolna brez Mercedes-Benz 300SL Gullwing Coupe, avtomobilske ikone z znamenitimi dvižnimi vrati.

To pa še zdaleč ni konec zbirke. V Laurenovi garaži namreč najdete še Lamborghini Murciélago SuperVeloce, Bugatti Veyron Super Sport, Jaguar XK120 Roadster iz 1950, Bugatti Type 59 Grand Prix in kopico drugih znamenitih jeklenih lepotcev, ki so s svojo prisotnostjo pomembno zaznamovali preteklo stoletje.