Renault je imel pripravljene razburljive modele, a jih niso realizirali. Zdaj so jih pokazali ...

4. 5. 2024 | Miha Rušnik
Deli
Renault je imel pripravljene razburljive modele, a jih niso realizirali. Zdaj so jih pokazali ... (foto: Janoš Pečnik)
Janoš Pečnik

Čeprav je z oznako R.S. konec, so Francozi še pred nekaj leti razmišljali o popestritvi svoje ponudbe športnejših modelov; kaj vse so imeli v mislih?

Konceptni in prototipni avtomobili ter oblikovalske študije  običajno vsaj malce namigujejo, kaj bodo znamke ponudile v bližnji prihodnosti, a kaj ko proizvajalci iz ase iz rokavov včasih stresejo šele, ko je prepozno. To je zdaj storil tudi Renault. Medtem ko se zgodba oznake R.S. končuje z Megane R.S. Ultime, so pokazali prototipe izpred nekaj let.

Janoš Pečnik

Axel Breun, ki je bil med leti 2009 in 2014 na čelu Renaultovega konceptnega oddelka, je za Losange Magazine povedal, da so pred približno desetimi leti razmišljali, da bi kupcem ponudili še kakšnega karavana R.S. - lotili so se štirih.

Talisman

Poleg obstoječe karavanske različice, ki so po videzu jo "nabrusili" v športnejšo, so se lotili še oblikovanja Talismana Shooting Brake. Tukaj so nekaj navdiha našli pri nemških športnih karavanih (Audi RS6, MB CLS Shooting Brake, BMW M5 Touring). Eno izmed vodil je bilo, da ljudje, ko ga vidijo, pomislijo: "Ta avto hočem v svoji garaži!"

Renault Design,

Megane in Clio

Breun je povedal, da je bil karavnski Megane R.S. v primerjavi z Talismanom Shooting Brake mala malica. Karoserijske dele so si namreč lahko izposodili pri kombilimuzini, platišča pa pri Talismanu. In ker so se že ravno ukvarjali s karavani, so se potrudili še s Cliom.

Renault Design,

Prepozno

Na žalost se je Renault vsega skupaj spomnil prepozno, ko so bili vsi ti modeli v nešportnih izvedenkah že v prodaji. Poleg tega bi Talisman Shooting Brake težko našel svoje mesto med ostalimi tremi karavani v takratni ponudbi. No, s precejšnjo gotovostjo lahko zdaj trdimo, da oznake R.S. ne bomo nikoli videli niti na Renaultovih kombilimuzinah, kaj šele na karavanih.

Renault Design

Preberite še:

🖉

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk