Bo Rusom z novo znamko uspelo konkurirati Lamborghiniju, Ferrariju in še komu?

28. 11. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Avtomobilska industrija v največj državi na svetu očitno ne počiva. Na serijsko proizvodnjo bo treba še počakati, a dirkalnik GT2 prihaja že naslednje leto.

Čeprav se ruska avtomobilska industrija ob vseh sankcijah zaradi vojne z Ukrajino sooča s težavami, medtem pa tamkajšnji trg tako ali drugače opušča svetovne znamke, je tam vzklila nova avtomobilska znamka - Rossa. Osredotočili se bodo na super avte, svoje prve modele oziroma koncepte pa so že razkrili.

Rossa

Za novo znamko stoji dirkač Roman Rusinov, prvi Rus z zmago na mednarodni dirki v Evropi. Poleg mnogih vztrajnostnih dirk je trikrat nastopil tudi na 24-urni v Le Mansu. Zdaj želi izdelati stroj, ki bo lahko tekmoval tako v Rusiji kot v Evropi ter bo skladen s pravili GT2 in GT3. Kaj torej obeta koncept Rossa LM GT?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roman Rusinov (@romanrusinoff)

LM GT je dirkalni dvosed z monokokom in karoserijo iz ogljikovih vlaken, poganja pa ga 5,2-litrski V10 - menda tisti iz Lamborghinija Huracana in Audija R8. Na spletni strani znamke piše, da je bil v celoti razvit kot plod Rosse. Resničnosti te trditve trenutno ne moremo preveriti. Notranjost avtomobila je popolnoma dirkaška: školjkasti sedeži, kopica stikal in dirkalni volan. Poleg ogljikovih vlaken voznika obdajata še alkantara in usnje, o drugih funkcionalnostih pa niso razkrili ničesar.

Rossa

Prvi dirkalniki GT2 naj bi tekmovanja začeli že prihodnje leto, ceno zanj pa so postavili na 500.000 evrov. Na izvedenko GT3 in serijsko proizvodnjo ter prve homologirane primerke pa bo treba počakati do 2026. Ti naj bi bili še dražji. Bo Rossi, če pride do serijske proizvodnje, s tem avtomobilom uspelo konkurirati drugim evropskim znamkam superšportnikov? Na odgovor bomo morali še počakati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roman Rusinov (@romanrusinoff)

Preberite še: Koliko časa se lahko še peljete, ko se prižge lučka za rezervo? Odvisno, kaj vozite ...

BONUS VIDEO: Popravni izpit za ‘električnega Golfa’: so pri Volkswagnu odpravili napake?

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk