Kaj imata skupnega ruska predsedniška limuzina in Toyota? Veliko, a hkrati nič …

23. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Poglejte, kako se razlikuje od dosedanjega Senata.. 

Z inavguracijo 7. maja se je začel že peti predsedniški mandat ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ob tej priložnosti se je Putin pred Kremelj pripeljal v luksuzni limuzini Aurus Senat.

Le to je prvič pokazal svetu pred šestimi leti, kot ponos ruske avtomobilske industrije, vse odtlej pa je Aurus postal njegovo predsedniško vozilo. Luksuzna limuzina je bila predstavljena tudi na sejmu v Ženevi, kjer je požela veliko zanimanja.

Senat Aurus

Skozi čas pa je tudi Aurus dočakal nekaj posodobitev. Projekt, ki ga financira državni aparat, je tako pokazal svojo novo, po mnenju mnogih še bolj veličastno, podobo. S še bolj pompozno prednjo masko in grafiko matričnih LED luči, vozilo deluje še precej bolj pozornost vpijajoče.

Prenovo so dočakale tudi zadnje luči, ki so ožje od prvotnih. Notranjost se lahko pohvali z novim, digitalnim vzvratnim ogledalom, funkcijo nočnega vida in kamero za spremljanje utrujenosti voznika. Nadgradnje je bil deležen tudi avdio in multimedijski sistem MM-System NAMI.

Profimedia

V podjetju so preobrazbo pospremili z besedami, da gre pri preoblikovanju volanskega droga in drugih krmilnih elementov predvsem za izboljšanje ergonomije vožnje. S tehničnega vidika naj bi bile novosti povezane z močnejšim zavornim sistemom in prenovljenim podvozjem. Tudi novo različico vozila poganja 4,4-litrski V8 motor s 446 kW, ki so ga v podjetju razvili skupaj s Porsche Engineeringom, povezan z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Usoda Aurusa?! 

Kot gre sicer razbrati iz tujih medijev, je nova različica Aurusa le predstava za množice, saj se podjetje utaplja v rdečih številkah. Število avtomobilov, proizvedenih v tovarni v Jelabugi, pa sicer velja za državno skrivnost. Kljub temu je precej jasno, da gre za zelo omejene izdaje. Ambiciozne izvozne načrte so namreč prekrižale sankcije, ki jih je Rusija deležna zaradi vojne v Ukrajini.

Prav tako tudi ruski oligarhi niso pokazali zanimanja za vozilo ruske proizvodnje, namesto tega pa še naprej prisegajo na vozila zahodnih avtomobilskih znamk kot so BMW, Mercedes-Benz, Bentley in Rolls-Royce.

Minister za trgovino in industrijo Denis Manturov je sicer nedavno napovedal, da se bo proizvodnja Aurusa preselila v nekdanjo Toyotino tovarno v bližini Sankt Peterburga. Proizvodnja naj bi stekla do konca letošnjega leta. Avtomobil je sicer v uporabi služb Zvezne varnostne agencije (FSO), naslednice KGB-ja, en primerek pa je Putin poklonil tudi severnokorejskemu predsedniku Kim Jong-Unu.

Preberite še: