Ruska zima ne prizanaša kitajskim avtomobilom. Sibirski mraz dobesedno lomi avtomobilske komponente ...

7. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Američani se pritožujejo nad Teslami, ki niso kos zimi, Rusi pa nad …

Niso vsi avtomobili kos ostrim in mrzlim ruskim zimam. Po uvedbi sankcij po začetku vojne v Ukrajini se je večina zahodnih proizvajalcev vozil umaknila iz Rusije, zato so bili Rusi primorani poiskati novega zaveznika. Tega so našli v kitajskih avtomobilskih znamkah.

Po statistiki agencije Avtosat so med registracijami novih avtomobilov kitajske znamke dosegle neverjetnih 56 odstotkov. Od skupno 1,06 milijona prodanih je bilo več kot 593.000 kitajskih avtomobilov. Pa še to - kar šest od desetih najbolj prodajanih modelov je kitajskih. 

Profimedia

A dejstvo je, da Rusi enostavno nimajo izbire. Če jim ruske Lade ali predragi zahodni avtomobili z vzporednega uvoza (brez programskih posodobitev) in z omejenim dostopom do delov ne dišijo, potem so kitajske znamke praktično edina izbira. 

Kitajskih modelov vse več, niso pa poceni

"Kitajci k nam pripeljejo veliko avtomobilov, a če govorimo o ceni, nobeden ni poceni," je za Reuters povedal Maxim Kadakov, glavni urednik ruske avtomobilistične revije Za Ruljom. Poleg tega je več ruskih kupcev in prodajalcev v Reutersovem članku izjavilo, da se jim zdi kakovost kitajskih avtomobilov slabša od avtomobilov evropskih oziroma ameriških proizvajalcev. 

Profimedia

Težave s kitajskimi vozili so še posebej izrazite v ostri ruski zimi. Čeprav nimajo težav s pogonom ob nizkih temperaturah – medtem ko po navedbah strani kp.ru v ruski zimi najhitreje pokleknejo vrhunske nemške avtomobilske znamke kot so Mercedes-Benz in BMW. Kitajski avtomobili predstavljajo le 10-odstotni delež med tistimi, ki potrebujejo asistenco v zimskem mrazu, daleč najbolje pa se je v statistiki odrezala Lada. Toda - težava pa se pojavijo drugje ...

Russia: The gas station mafia masquerading as a country has no self-sufficient industries. Due to sanctions, many Russians are left to buy cars from China. In freezing cold, the throttle pedal broke off on her Changan CS55 - turns out the pedals are made of plastic. pic.twitter.com/IVoksMfCDo

— Igor Sushko (@igorsushko) January 7, 2024

Vprašjiva kvaliteta - zlomljena stopalka za plin

Nedavno je po ruskih družbenih omrežjih zaokrožil videoposnetek lastnika kitajskega terenca Changan CS55, ki mu je odpadla stopalka za plin. Najverjetneje je zaradi nizkih temperatur počil nosilec na katerem so bila pritrjena pedala. Plastika se je preprosto zlomila. Čeprav gre za redek primer, pa ni edini.

Profimedia

Prav tako imajo lastniki kitajskih avtomobilov veliko težav z zasloni na dotik, ki se v hladnem vremenu sploh ne vklopijo in se ne odzivajo na dotik. Ker pa je v sodobnih avtomobilih veliko funkcij mogoče uravnavati le preko osrednjega zaslona infozabavnega sistema, je lahko s tem delovanje avtomobila deloma onemogočeno. Tudi ogrevanje kabine in sedežev. Prav tako lastniki poročajo o nedelovanju radia in parkirnih kamer. 

Preberite še