Se bliža konec avtomobilske svete trojice? Ti hiperavtomobili jo pošteno ogrožajo

Po mnenju avtomobilskih strokovnjakov je to naslednja »hiper« generacija svete trojice.

Se bliža konec avtomobilske svete trojice? Ti hiperavtomobili jo pošteno ogrožajo (foto: Hotcars) Hotcars
1. 4. 2023

Sveto trojico superšportnikov sestavljajo Ferrari LaFerrari, McLaren P1 in Porsche 918. Brutalno hitri in osupljivo čudoviti. Jeklene konjičke, dobro poznane avtomobilskemu svetu in sanjačem, pa bi lahko kmalu s prestola izrinila hiper trojica.

Spletna platforma Hotcars je namreč imenovala nov avtomobilski trojček, ki bi na avtomobilskem piedestalu lahko kaj kmalu nadomestil omenjene tri.

To so Aston Martin Valkyrie, Mercedes-AMG One in Rimčeva Nevera. Te sodobne mojstrovine namreč na nove načine premikajo meje tehnologije in vozne zmogljivosti.

Aston Martin Valkyrie

Ob vstopu v Formulo 1 Aston Martin dokazuje, da je sposoben ustvariti tako najlepše kot tudi najmočnejše avtomobile na svetu. Njen dizajn združuje napredno aerodinamiko z elegantnim, agresivnim slogom.

Avtomobil poganja hibridni pogonski sklop, ki ga sestavlja atmosferski 6,5-litrski motor V12, kombiniran s hibridnim električnim sistemom. Avtomobil je izdelan iz lahkih materialov, kot so ogljikova vlakna, kar pomaga ohranjati nizko težo in visoko zmogljivost.

Brutalna moč motorja V12 proizvede 1139 KM (849 kW), svoje pa doda še električni sistem s 141 KM, pod katerega se podpisuje podjetje Rimac.

Aston Martin Valkyrie ima najvišjo hitrost nad 400 km/h in pospešek do 100 km/h v manj kot 2,5 sekunde.

Proizvedenih bo le 150 enot, cena pa se bo gibala okrog 3,5 milijona dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aston Martin (@astonmartinlagonda)

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG One je morda najbolj nor inženirski podvig, kar jih je kadarkoli zapeljalo na ceste. Gre za omejeno izdajo hiperavtomobila, ki ga je razvil Mercedes-AMG.

Prvič je bil predstavljen kot konceptni avtomobil na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2017, uradno pa leta 2018. 

Mercedes-AMG One ima sredinsko nameščen 1,6-litrski motor V6 iz dirkalnika F1 Mercedes-AMG Petronas, ki se po zaslugi turbopolnilnika z električno pomočjo vrti do smešnih 11.000 vrtljajev na minuto.

Motor proizvede 566 KM (422 kW) z dodatnimi štirimi električnimi motorji pa kar 1049 KM (782 kW). Ta ekskluzivno avtomobilski lepotec je izdelan v le 275 primerkih, cena pa znaša približno 2,7 milijona dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMG Project One (@amg_projectone)

Rimac Nevera

Nevera ni le visoko zmogljiv, ampak tudi tehnološko napreden avtomobilski lepotec. Poleg aerodinamične oblike ima monokok šasijo v celoti oblikovano iz ogljikovih vlaken, istočasno z vrsto sistemov umetne inteligence in dodatnimi kamerami za boljšo varnost.

Avtomobil poganjajo štirje električni motorji - po dva na vsaki osi, ki proizvedejo skupno moč 1813 KM (1351 kW).

Še bolj markanten je pospešek tega hiperšportnika! Za dosego 100 km/h potrebuje pičle 1,85 sekunde, kar jo uvršča med najhitrejše serijske avtomobile na svetu.

Največja hitrost avtomobila je sicer 415 km/h. Izdelanih bo le 150 primerkov, za svojega pa boste morali odšteti 2,4 milijona dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rimac Automobili (@rimac_automobili)