Tu si lahko ogledate 7 izmed najbolj posebnih Porschejev!

13. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Porschejeva pestra zgodovina pomeni, da je obisk njihovega muzeja v domačem Zuffenhausenu vedno izjemno zanimiva izkušnja za vsakega avtomobilskega navdušenca. Zakaj vedno? Ker se zbirka razstavljenih vozil zamenja vsakih nekaj mesecev. V muzeju je namreč prostora le za nekaj manj kot 100 vozil, v bližnjem skladišču pa se skriva še približno 800 drugih posebnih primerkov, ki čakajo, da bodo znova prišli pod žaromete. To je sedem najbolj zanimivih, ki so na ogled v času evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji:

1950 Porsche 356 Coupe “Ferdinand”

Razstavljeni 356 so 3. septembra leta 1950 Porschejevi zaposleni podarili Ferdinandu Porscheju za njegov 75. rojstni dan. Po njegovi smrti le nekaj mesecev kasneje, se je vozilo vrnilo v tovarno, kjer je služilo kot poskusni zajček na kolesih. Z njim so prevozili skoraj 400.000 kilometrov!

Jaka Drozg

1964 Porsche 356 C Cabriolet Polizei

Porscheji imajo pestro zgodovino tudi na pravi strani zakona. To velja tudi za tega, ki je leta 1964 patruljiral po parlamentarni republiki Severno Porenje - Vestfalija v Nemčiji. Nekaj zanimivih dejstev: vsi, ki so porscheja vozili na dolžnosti, so morali pred tem opraviti usposabljanje pri Porscheju v Weissachu, po zakonu je morala biti streha odprta, kadarkoli je temperatura presegala 5 stopinj Celzija in zadnjih 10 izdelanih 356 C Cabrioletov je služilo v avtocestni patrulji na Nizozemskem.

Jaka Drozg

1960 Porsche-Diesel Super L 318 Schnittmodell

Ja, v svojem času so pri Porscheju izdelovali tudi traktorje. No, tale ni nikoli služil na kmetiji, saj je le model Porschejevega traktorja brez zunanjega ohišja, ki so ga naredili vajenci Porschejeve delavnice, da lahko z njim prikažejo sestavne dele pod karoserijo.

Jaka Drozg

1971 Porsche 917/20 “Pink Pig”

Porsche 917 velja za enega njihovih najuspešnejših dirkalnikov, a zgodba razstavljenega primerka je nekoliko drugačna. Njegova prva in zadnja dirka je bila 24 ur Le Mansa leta 1971, a tudi te ni dokončal zaradi okvare zavor. V zgodovino se je zapisal zaradi ene najbolj nenavadnih in ikoničnih poslikav, ki je bila poustvarjena še ničkolikokrat za tem. ‘Pink pig’ še danes velja za enega najbolj fotografiranih in prepoznavnih dirkalnikov vseh časov.

Jaka Drozg

2006 Sally Carrera

Sally Carrera je zvezda Disneyeve animirane uspešnice Cars, navdahnjena po Porscheju 911 generacije 996. Za promocijske namene filma so pri Pixarju, v slogu animiranega vozila, ustvarili tudi eno resnično rekreacijo, ki danes domuje v muzeju. Za pravilne dimenzije je bilo potrebnih kar nekaj sprememb: medosna razdalja je krajša, streha višja, prilagodili so tudi vrata, žaromete in odbijače, Sally pa je še danes v voznem stanju.

Jaka Drozg

2017 Porsche 911 Carrera S “1.000.000”

11. maja 2017 je iz proizvodne linije v Zuffenhausenu zapeljal Porsche 911 številka milijon. Gre za Carrero S generacije 991 v Irsko zeleni barvi s pepita vzorcem na sedežih, saj je to bila tudi barvna shema prvega službenega avtomobila Ferryja Porscheja.

Jaka Drozg

1948 Porsche 356 “Nr. 1” Showcar

Čeprav si pri Porscheju lastijo njihov povsem prvi avtomobil, to ni ta, ki je razstavljen. Original iz leta 1948 je skozi svoje življenje doživel preveč poškodb, popravil in predelav, zato je prvotno stanje izgubljeno. Za 70. obletnico znamke so leta 2018 zato izdelali repliko, ki je do zadnje podrobnosti zvesta originalu, kakršen je bil, ko je zapustil tovarno. Vse do enakih odtenkov, materialov in enakega načina ročne izdelave ter z enakimi orodji kot leta 1948.

Jaka Drozg