Shmee150: Od učitelja smučanja do lastnega muzeja supercarjev

26. 1. 2022
Deli
Shmee150: Od učitelja smučanja do lastnega muzeja supercarjev (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri srečneži svojo veliko ljubezen do avtomobilizma uspejo prenesti v donosen posel. Na vrhu tega seznama je brez dvoma Tim Burton, bolje znan pod svojim YouTube vzdevkom Shmee150. Britanski avtomobilski vloger je lastnik fenomenalne kolekcije supercarjev, ki jim sam ljubkovalno reče kar »Shmeemobiles«.

Tim je eden tistih srečnežev, ki so se jim uresničile življenjske sanje. Preden je začel svoje avtomobilsko popotovanje na You Tubu je dolga leta vodil uspešno trgovino z elektroniko v Londonu, nato se je preselil na Novo Zelandijo, kjer je deloval kot učitelj smučanja. Ko se je belih strmin naveličal, se je vrnil v Veliko Britanijo, kjer je bil svetovalec za investicije, vse dokler ni dosegel odmevne vlogerske slave.

Ta se je začela povsem skromno. Dvanajst let nazaj, januarja 2010, je Tim na Top Gear dogodku po naključju posnel jeklena lepotca, Ferrarija 458 Italia in Lamborghinija Murciélago LP670-4 Superveloce. Avtomobila, ki ju je na cesti skorajda nemogoče videti, sta v hipu preplavila svet, s tem pa se je začela Timova uspešna vlogerska kariera. Ta danes obsega kar 2,3 milijona sledilcev na YouTubu, ki jih Tim nagradi z vsaj enim videom na dan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim - Shmee (@shmee150)

Po zaslugi njegove priljubljenosti ga vabijo na prestižne avtomobilistične dogodke po svetu, kar mu omogoča, da posname najprestižnejše avtomobile, kar jih obstaja. 34-letni Tim, je tako vsak dan na lovu za najbolj ekskluzivnimi doživetji iz sveta avtomobilizma. Prepoznaven je po izrazitem britanskem naglasu in izrazih, posnetke pa snema v tipični selfie tehniki.  Vsebino na YouTube nadgradi tudi z objavami na osebnem blogu, v zadnjem času pa se v veliki meri posveča predvsem lastni zbirki supercarjev. Teh še zdaleč ni malo, vse skupaj pa hrani v velikanski garaži, ki jo je poimenoval kar »Shmuseum«. Brez heca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Shmuseum (@theshmuseum)

Morda se bo kdo nasmehnil ob dejstvu, da je bil Timov prvi avtomobil Renault Clio 1.2, tega pa je brez sramu priključil svoji zbirki prestižnih avtomobilov. V njegovi garaži lahko trenutno najdemo Toyoto GR Yaris, ki ljubiteljem relija ne bo ostala skrita, pa BMW M3 Competition, Porsche 718 Cayman GT4, Ford Mustang Shelby GT500, Porsche Taycan Turbo S, Lamborghini Huracan, Mercedes-AMG GT R Roadster, Mercedes-Benz SLS AMG Black Series, Mercedes-AMG GT R Pro, Mercedes-AMG G63, Ford Focus RS Heritage, Aston Martin Vantage GT8 in McLaren 675LT Spider. S tem pa zavidljive zbirke še zdaleč ni konec. Tim je najbolj ponosen na svojega Forda GT in McLarna Senno, s katerima je svoj muzej tudi krstil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Shmuseum (@theshmuseum)

Ni skrivnost, da ima Tim prav poseben odnos do Fordov, še bolj posebna pa je njegova zgodba s McLarnom Senno. Aprila 2019 ga je namreč popeljal po slovitem Nürburgringu, s tem pa postavil tudi rekord, le nekaj mesecev po tej izkušnji, pa je bil jekleni konjiček neslavno udeležen v nesreči. Tim je bil ravno na poti na Goodwood Festival of Speed, ko je avtomobil poškodoval ogromen dostavni tovornjak ter povzročil udrtino pri strani. Za popravilo je bilo potrebnih kar 6 mesecev.

O Timovem življenju, z izjemo avtomobilov, vemo le malo. Znano je, da si je življenje ustvaril v Londonu, deli pa ga z dekletom, ki prihaja iz Nemčije. Pred šestimi leti je izdal tudi knjigo Living the Supercar Dreams, kjer deli svoje izkušnje z avtomobili in potovanji po svetu. Trenutno ustvarja nadaljevanje zgodbe.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk