Simpatična Primorka, ki preseneča z izborom jeklenega konjička

Pravijo, da lepa dekleta »padajo« na super športne avtomobile, a simpatična Koprčanka Noemi Zonta je dokaz, da temu ni tako. Dekle je namreč za svoje prevozno sredstvo izbralo starega Opla Kadetta, nad njim pa je strastna skejtarka naravnost navdušena.

Simpatična Primorka, ki preseneča z izborom jeklenega konjička (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
16. 3. 2022

Nad avtom pa ni navdušena le Noemi, temveč tudi njena dva kosmatinca – nemški bokser Apollo in mešanka Chia. Slednja se je klapi pridružila med roadtripom po Sardiniji, ko sta jo s fantom Timom našla ob cesti v zelo slabem stanju ter se odločila, da ji ponudita dom. Seveda avto spoštljive starosti, letos bo praznoval svoj 44 rojstni dan, poskrbi tudi za nekaj nepozabnih dogodivščin. Tako se je med izletom v hrvaško Istro zlomil precej načet vijak na amortizerju, ki ga je Noemi z nekaj spretnosti in iznajdljivosti začasno nadomestila kar z vijakom na svojem skejtu. Več o tem, pa nam je zaupala v intervjuju.

Noemi, vaše glavno prevozno sredstvo je skejt in če se ne motim, ste nanj prvič stopili še v zelo rosnih letih. Kdaj ste vzljubili skejtanje?

Ko sem bila stara štiri leta so nam sorodniki iz Italije prinesli skejt, ki je nekoč pripadal njihovim sinovom, pa so ga ti počasi prerasli. To je bil trenutek, ko sem se poslovila od rolarjev in se zaljubila v skejt. (smeh) Bil je neke vrste eksotika, ki ti zleze pod kožo.

Skejt torej za krajše razdalje, sicer pa Kadett?

Tako je. Skejt je primeren za tu okrog, potem pa ga pospravim v Opla in se odpeljem kam dlje.

Nam zaupate, kako so križale vaše poti s Kadettom?

Danes mineva točno leto dni, ko sem avtomobil prvič videla tudi v živo. Že od nekdaj so me privlačili starejši avtomobili. Ko sem bila mlajša, smo doma imeli starega hrošča. Moj oči, ki že vse življenje dela v avtoindustriji, ga je predelal, da je bil vozen za poletne izlete po Istri. Prav zaradi njegovega poklica sem že od majhnega obkrožena z avtomobili, starodobniki pa so mi že od nekdaj pri srcu. Ko sem tako dobila vozniški izpit sem veliko časa preživela za volanom hrošča, ko pa sem bila vse pogosteje odsotna, je ta našel novega lastnika. Čez čas sem začela starodobnike resnično pogrešati. Oplov pred tem nisem kaj dosti poznala, a mi je Kadett, ki sem ga videla pred leti ostal v spominu.

Privlačila me je njegova robustna oblika. Ko sem tako pred dvema letoma začela razmišljati, da bi našla prostor za novega oldtimerja mi je na misel prišel tudi Kadett. K temu je pripomoglo tudi to, da sva s fantom lani ob potovanju na Lanzarote občudovala stare avtomobile, ki tam niso nikakršna redkost. Neko jutro, po sprehodu, sem tako prišla na idejo, da si bom ob prihodu v Slovenijo, tudi sama privoščila takega. Na spletu sem brskala za Kadetti in našla prav tega. A kaj, ko me ni bilo v Sloveniji. Na srečo je prijatelj poznal lastnika ter preveril, v kakšnem stanju je avtomobil. Ne morem opisati, kako vesela sem bila, ko sem se vrnila v Slovenijo, Kadett pa je pridno čakal name. (smeh) Bila je ljubezen na prvi pogled.

Kaj pa vas je prepričalo?

Všeč so mi njegove ameriške poteze. Pri nas je tovrstne avtomobile res težko dobiti,. Opel Kadett pa je dober približek. Všeč mi je bila oblika, pa tudi njegova patina. Super se mi zdi, da se vidi, da je bil uporabljen, da je živ. Všeč mi je bil njegov kalup, čeprav je daleč od tega, kar ostali iščejo. (smeh) Pa seveda dejstvo, da je karavan. Je ravno prav velik, da vanj spravim vse, kar potrebujem. Vanj lahko pospravim pse, surfe in skejte. Za vse je dovolj prostora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEMI skate • travel • nature (@noemi_zonta)

Torej bi lahko rekli, da vam odlično služi?

Seveda, je kot nalašč za vse moje potrebe!

Kdo pa je bil njegov prejšnji lastnik?

Kupila sem ga pri Gregorju iz Črnega Kala, ki se ukvarja prav z Opli. Avtomobil je njegovo delo, jaz sem ga samo oživela. Poimenovala sem ga »Road Dog«.

Kaj pa vaša kosmatinca? Sta zadovoljna s prevoznim sredstvom?

Seveda. Na začetku sta bila začudena, saj je prtljažnik resnično velik. Potem sem jima naredila posteljo iz pene, zdaj pa z veseljem skočita noter. Morda ne bi bilo odveč kakšnih 10 cm v višino, saj sta vendarle velika psa. (smeh)

Pa je vaš Kadett primeren tudi za daljše razdalje?

Seveda, čeprav sem prvo leto izkoristila bolj za to, da sem se z njim spoznavala in odkrivala njegove hibe. Predvsem sem ga uporabljala za krajše razdalje, čeprav sem planirala tudi izlet po hrvaških otokih. Med izletom v Istro pa se mi je pripetilo, da bi tam skoraj ostala. Po nesreči sem namreč zapeljala v luknjo ob cesti, od rje precej načet amortizer pa se je na delu odlomil in  se zataknil za sprednje kolo. Ustavili smo se na črpalki in poklicali asistenco, saj sem bila prepričana, da tako ne bom prišla do doma.

Na pomoč sem poklicala prejšnjega lastnika Gregorja, ki mi je preko telefona pomagal vsaj začasno rešiti situacijo. Odšraufala sem amortizer z notranje strani in se pripeljala nazaj brez njega. A kako to narediti?! Na črpalki ni bilo primernega orodja, zato sem se morala znajti kar sama. Spomnila sem se, da imam v nahrbtniku orodje za skate podvozja, z isto velikostjo navoja. Tako smo stvar začasno uredili, pospravili amortizer v prtljažnik in se zapeljali nazaj v Slovenijo. Tu pa ga je Gregor ustrezno popravil in zamenjal. Za poletje pa načrtujem še kakšen daljši izlet.

Je mogoče v prtljažniku tudi prespati?

Seveda, morda zmanjka le kakšen centimeter komoditete. Če potisneš sprednje sedeže naprej je prtljažnik presenetljivo velik.

Torej novega avtomobila sploh ne pogrešate?

No, fant ima novejše prevozno sredstvo, ki nama pride prav, sploh če je treba na letališče. (smeh) Za moj življenjski slog pa je Kadett kot nalašč. Ker delam od doma ne vozim daljših razdalj, prav tako je dovolj prostoren za vse moje hobije. Moj življenjski slog je precej »take it easy«, zato se ne jezim na avtomobil, če mi kdaj ob jutrih noče vžgati, saj se mi ne mudi. Zagotovo pa takšen avtomobil ni za vsakogar. Če bi tudi sama živela drugače, bi me verjetno kaj takega zelo motilo, tako pa se ob takšnih težavah le nasmehnem. Iskreno se z nekim novim avtomobilom niti ne vidim. Nič kaj preveč blizu mi niso, so mi pa zato vse bolj všeč avtomobili iz 70-ih let.

Priznati je treba, da je vaš Kadett kar precej fotogeničen, tako je zvezda številnih vaših objav na Instagramu.

Ja res je. Je zelo poseben avtomobil. Ponavadi so ti bolj spolirani, urejeni, moj pa je pravo nasprotje. Odlikujeta ga patina in rja, videz, ki je dandanes vse bolj priljubljen med starodobniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEMI skate • travel • nature (@noemi_zonta)

Simpatično dekle v starodobniku ni prav pogost pojav. Kakšnih odzivov pa ste deležni na cesti?

Res je, moj avtomobil se precej razlikuje od ostalih na cesti. Vsak pa ima svoj okus. Nekateri so šokirani, zakaj po cesti vozim ta kup železa, večina pa je presenečena nad dejstvom, da je za volanom mlado dekle. (Smeh) Pogosto me ustavijo starejši in mi povedo, da so tak avtomobil pred desetletji vozili tudi sami. Veste, moj zavarovalni agent je bil precej šokiran, ko sem sklenila zavarovanje. Moja mama je pripomnila, da izgledam kot mafija, oče pa me je spraševal po zdravju. (smeh) Zdaj so se sprijaznili s tem, da mi Kadett dobro služi.

Kaj pa vaš sanjski avtomobil? Katerega bi izbrali?

Rada imam Forde, predvsem kombinirana vozila. V prihodnosti bi si tako želela imeti enega takšnega, če se seveda vsi planeti poklopijo. (smeh) Všeč mi je tudi Opel Rekord iz 60-ih let, karavan. Lani sem ga opazila na razstavi na Kanarskih otokih. Če bi menjala, bi si tako omislila kaj takega. Verjetno je ta želja precej bolj realna. (smeh)