Zakaj vas bo v Singapurju tudi majhna kombilimuzina stala vsaj 100.000 evrov?

Za takšno vsoto se pri nas dobi že marsikaj, v tej azijski državici pa ...

Zakaj vas bo v Singapurju tudi majhna kombilimuzina stala vsaj 100.000 evrov? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2023

V Singapurju, otoški državici v jugovzhodni Aziji, vas bo avtomobil drago stal, ne glede na to, ali boste kupili majhno, varčno in nič kaj prestižno kombilimuzino ali pa kašnega italijanskega superšportnika z V12 motorjem.

To mestno državo je mogoče z avtomobilom prevoziti v dobri uri, na dobrih 700 kvadratnih kilometrih pa živi 5,5 milijona ljudi - to pomeni, da jih na enem kvadratnem kilometru v povprečju živi 7615 (pri nas 104). Zaradi majhnosti države, urbanega okolja in gostote poselitve je lastništvo kakršnegakoli avta v Singapurju luksuz, javni promet pa zlati standard.

Singapur je ena izmed najbogatejših držav na svetu.

Poseben certifikat

Leta 1990 so uvedli poseben certifikat, ki prebivalcem za 10 let omogoča lastništvo avtomobila. Omejeno število dovoljenj je ponujeno na dražbi, kar njihove cene ponese v nebo. Za certifikat je treba odšteti dobrih 100.000 evrov.

Cena certifikata za lastništvo avtomobila je približno enaka povprečnemu letnemu dohodku singapurskega gospodinjstva.

Ampak, avtomobila še vedno nimate

Najbolj prodajana avtomobilska znamka v Singapurju je Toyota, lani so prodali 6405 avtomobilov. Pobrskali smo po spletnem oglasniku Sgcarmart in poiskali primer Toyote Yaris Cross, ki jo lahko kupite tudi pri nas. Pa naj še kdo reče, da so cene avtomobilov visoke ...

Preberite še: To so najpomembnejši nasveti za brezskrbno preživljanje zime z vašim avtomobilom

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor