»Skromne« avtomobilske sanje slovitega Mateja Rimca, namesto superšportnikov klasika iz 90. let

»Oče« vesoljsko hitre Nevere ima v lasti le tri avtomobile in nikoli ne uganete, katere! 

»Skromne« avtomobilske sanje slovitega Mateja Rimca, namesto superšportnikov klasika iz 90. let (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2023

Mate Rimac je spisal avtomobilsko pravljico, ki je z Nevero poletela v vesoljsko orbito. Tudi zaradi nepredstavljivih pospeškov, zaradi katerih Nevera spada med najpošastnejše avtomobile na svetu.

A ne glede na premoženje Hrvat ostaja z nogami trdno na tleh. V njegovi garaži boste zaman iskali hiperavtomobile, namesto njih boste našli tri nemške avtomobilske klasike. Vse tri znamke BMW.

Rimac goji veliko ljubezen do drsenja in dirkanja z avtomobili, zato je njegov izbor dobro premišljen. 

Njegov sanjski avtomobil je kultni BMW E30 M3 Evo III z letnico 1990, ki je našel prostor tudi v Matejevi garaži.

Kot je hrvaški inovator povedal v intervjuju za The Late Brake Show, je bil omenjeni BMW na njegovem seznamu želja že od nekdaj pri samem vrhu.

Ko si ga je končno lahko privoščil, je izbral edini primerek iz Evrope, našel ga je v Belgiji.

Avtomobil je v odličnem stanju, z ikonično zunanjostjo Diamond Black Metallic, s črnimi usnjenimi sedeži in brezhibnim delovanjem.

Čeprav ni tako hiter kot Rimčeva Nevera, ima druge prednosti, ki ga naredijo tako zaželenega. Gre namreč za le enega izmed 600 izdelanih primerkov, avtomobil pa se lahko pohvali z 2,5-litrskim motorjem in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Smo omenili pomično streho in 16-palčna lita platišča BBS?!

Še bolj zanimivo je, da je Rimac nekoč bdel tudi nad idejo električnega BMW E30, ki ga je uporabil kot poskusnega zajčka za testiranje strojne opreme Rimac Concept-One.

Avtomobil z letnico 1984 je bil v novi podobi tako hiter, da bi brez težav prehitel večino sodobnih športnih avtomobilov.

Ker je bil namenjen testiranju komponent za uporabo v Concept-One, so bili primorani prilagoditi prestavna razmerja za drsenje po stezi.

In katera avtomobila še delata družbo BMW E30 M3 Evo III  v Rimčevi garaži?

Tam se skriva še E86 BMW Z4 M Coupe z letnico 2004, ki ga je Mate kupil od kolega in športna limuzina BMW F90 M5, ki jo Rimac uporablja za vsakodnevne vožnje.