Slavni lastniki legendarnega Minija (nikoli si ne bi mislili, kdo vse je svoj čas vozil slavnega Britanca)

21. 4. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Aprila 1959 je legendarni Mini ugledal luč sveta, vse odtlej pa so za njegov volan sedla številna zveneča imena. Poglejmo si nekaj najbolj presenetljivih.

Steve McQueen

Velik ljubitelj avtomobilizma, dirkač in igralec Steve McQueen, je imel v svoji zbirki številne zveneče jeklene konjičke. Poleg avtomobilov kova Jaguar XKss, pa je v njegovi garaži mesto našel tudi Mini Cooper S, ki je bil izdelan po meri slovitega igralca. Poleg lesene armaturne plošče in izvlečne antene si je McQueen zaželel še eno samo meglenko. Avtomobil je prebarval v kovinsko rjavo barvo, streho pa v bež odtenek.

Peter Sellers

Tudi igralec Peter Sellers ni nikoli skrival svoje naklonjenosti jeklenim konjičkom. Pohvalil se je lahko z zavidanja vredno zbirko, v kateri so se znašli tudi številni Ferrariji, Bentleyji in celo Rolls-Royce. Leta 1963 si je zaželel tudi Morris Mini Cooperja, ki so ga v podjetju Hooper Motor Services za takratnih 2.6000 angleških funtov, predelali v pravi luksuzni avtomobil.

Enzo Ferarri

Največje priznanje za avtomobilistično znamko je, kadar tvoj avtomobil vozi gonilna sila drugega avtomobilskega giganta. Enzo Ferrari si je svojega Mini Cooperja privoščil v zgodnjih 60' letih minulega stoletja, če pa gre verjeti govoricam, mu je avto osebno dostavil kar Minijev oblikovalec Alec Issigonis. Mini naj bi bil eden Ferrarijevih najljubših avtomobilov, v svoji garaži pa ni imele le enega samega, ampak več primerkov vozila legendarne britanske znamke.  

Rowan Atkinson

No, Mr. Bean, če smo natančni. Tudi ob pomoči humornega lika, ki ga je upodobil Rowan Atkinson, je Mini pridobil na prepoznavnosti. Legendarni Mini 100 letnik 1977 v citronski barvi je odigral pomembno vlogo v priljubljeni seriji, spomnimo se le prizora, ko želi Mr. Bean zapustiti parkirišče, brez plačila. Poleg prej omenjenega Minija je v seriji nastopil tudi oranžni Mini Morris 1000.

James Garner

Ameriški igralec James Garner je znan po številnih filmskih uspešnicah, med drugim Maverick in The Great Escape. Prav med snemanjem slednje pa si je kupil svojega prvega Mini Cooperja S. Ta je bil izdelan po meri, s srebrno-modro kombinacijo pa je privlačil poglede na cesti. Tega je igralec kasneje prodal, v intervjuju za revijo Car & Driver leta 2012 pa je priznal, da to za vse večne čase obžaluje: »Po snemanju sva si s Stevom McQueenom kupila Minija in ju odpeljala seboj v Ameriko. Mislim, da sta bila avtomobila med prvimi uvoženimi Miniji na ameriški celini. Ker sva bila soseda, sva z njima dirkala gor in dol po ulici. Oboževal sem ta mali avtomobil.«

The Beatles - Paul McCartney, John Lennon, George Harrison in Ringo Starr

Leta 1965 je manager priljubljene britanske skupine Brian Epstein kupil štiri Mini Cooperje S, Harold Radford pa jih je nadgradil z luksuznim interjerjem in lesenimi armaturnimi ploščami. George Harrison je svojega še malce predelal in ga uporabil pri snemanju filma Magical Mystery Tour, kasneje pa ga poklonil svojemu velikemu prijatelji Ericu Claptonu. Kmalu ga je dobil nazaj, Mini pa je Harrisonu delal družbo vse do njegove smrti. Paul McCartney je svojega Minija nadgradil z Aston Martinovimi dodatki in kovinsko zeleno barvo. Nič čudnega, da je ta Mini leta 2018 na dražbi dosegel kar 236.500 ameriških dolarjev. Ringo Starrjev Mini je na dražbi kupila nekdanja Spajsica Geri Halliwell, ni pa znano, kjer je končal Mini Johna Lennona.

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu