Spoznaj Slovenca, ki trenutno živita v Kanadi in sta si »dom« uredila kar na štirih kolesih

23. 7. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Mlad par iz Ljubljane je stopil slonji korak iz cone udobja. Ne le, da se je že pred leti preselil v Kanado in si tam ustvaril življenje, pred dvema letom sta Lara in Gašper kupila RAM promaster in se v dveh mesecih iz stanovanja preselila vanj. 

Spoznajte Laro in Gašperja, par iz Ljubljane, ki se je odločil za drzno življenjsko potezo. Lara, sicer diplomantka obramboslovja na Fakulteti za družbene vede, in Gašper, ki je dokončal študij pomorstva ter našel zaposlitev v Slovenski vojski, sta že od nekdaj rada potovala in odkrivala svet.

Leta 2015 sta se ob pomoči IEC (International Experience Canada) odločila za selitev v Kanado, predvsem z namenom dobrega zaslužka in želje po raziskovanju dežele na drugi strani Atlantika.

Že takoj po prihodu je Lara zavihala rokave in se zaposlila kot natakarica, Gašper pa je služil s polaganjem mavčnih plošč.

Življenje v Kanadi jim je zlezlo pod kožo, zato sta vsako leto sproti zaprosila za podaljšanje vize, z letošnjim letom pa sta končno pridobila tudi stalno prebivališče. 

Življenje izven meja Slovenije jima ni tuje. Že pred selitvijo v Kanado sta namreč veliko potovala po Evropi, tako da sta spala kar v šotoru.

»Ko sva slišala za vanlife sva bila čisto navdušena nad idejo. Problem sta predstavljala le denar in viza, ki se nama je iztekala. Decembra 2019 sva dobila dveletno vizo in takoj zagrabila priložnost. Konec februarja 2020 sva v Torontu kupila rabljen RAM promaster 3500, letnik 2015, z 98.000 prevoženimi kilometri. Zanj sva odštela približno 22 tisočakov, vzela sva ga na obroke in še danes plačujeva 500 evrov na mesec.

Takoj ko sva ga pripeljala domov sva prekinila pogodbo za najem stanovanja, kar nama je dalo točno 2 meseca časa, da preoblikujeva kombi in se preseliva vanj,« pojasnjuje Lara in ob tem doda, da sta že v samem začetku načrtovala, da se v kombi preselita in ga ne uporabljata le za potovanja.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara (@sweet.odds.and.ends)

Že pred časom sta začela z urejanjem spletnega profila Sweet odds and ends, tako lahko njunim dogodivščinam sledite tako na Instagramu, You Tubu, Tik Toku kot tudi na spletnem blogu. Tam sta obeležila tudi proces preoblikovanja kombiniranega vozila v novi dom.

Za vse sta poskrbela kar sama, če česa nista znala, sta znanje pridobila s pomočjo You Tube posnetkov. Za začetek sta kombi povsem izpraznila in položila ustrezno izolacijo ter poskrbela za tla. Pregovorno mrzlih kanadskih zim ju je bilo že v začetku strah, saj se temperature lahko spustijo tudi pod -15 C.

Za izolacijo sta tako poskrbela z kameno volno, kupila pa sta tudi rabljeni Webasto grelec, ki pa se jima je v tem času že dvakrat pokvaril.

Tako sta ga nadomestila s kitajsko različico, ki trenutno (trkata!) deluje brezhibno.

Vgradila sta tudi ventilator in dokončala stene ter strop. Nato je prišla na vrsto postelja, ki zavzame večji del prostora, zatem še kuhinjski pult. 

Brez zapletov pa ni šlo.

»Približno dva tedna po tem, ko sva začela urejati kombi se je v Kanadi zaradi novega koronavirusa vse zaprlo, midva pa sva morala v mesecu in pol zapustiti stanovanje. Ves material za kombi sva naročala preko spleta, kar bi običajno z Amazon Prime prišlo že naslednji dan, je prišlo tudi z enotedensko zamudo,« pojasni par, ki se je bil zato primoran znajti po svoje.

Vse bolj sta se začela zavedati tudi pomena primerne kopalniške infrastrukture v kombiju, saj ob zaprtju javnega življenja, dostopnih sanitarij enostavno ni bilo: »Na srečo sva bila šele v začetnem delu gradnje, tako sva pustila prostor tam, kjer sva šele po vselitvi dokončala tuš. Časa prej enostavno ni bilo. Kupila sva tudi velik rezervoar vode, ki nama služi za tuširanje in grelec za vodo, da se je prijetno tuširati tudi ob mrzlih kanadskih zimah

Pri načrtovanju prostora v kombiju sta pazila na veliko shrambo pod posteljo, kjer hranita delavsko in športno opremo ter vsa oblačila, ki jih ob trenutnem letnem času ne potrebujeta. 

Trenutno so temperature v Kanadi prijaznejše, zima pa zahteva posamezne prilagoditve. Bolj kot nizke temperature pa izziv predstavljajo težave z vodo in elektriko.

»Težko je napolniti vodo, ker so vsa postajališča zaprta. Tako dobivava vodo preko prijateljev, v službi ali pa kupiva 20 L plastenke, ki jih lahko znova napolniva v trgovini. Težava z elektriko je, da pozimi ni dovolj sonca, ki bi napolnil najine baterije - gaming računalnik in World of Warcraft. Tako da sva kupila dodatni polnilec za baterijo in ga skoraj dnevno priklopiva med delom,« pojasnjuje 31-letna Lara.

Lani poleti se jima je na poti pridružila tudi miška, medtem ko sta jo iskala po vanu, sta ugotovila, da pušča tuš in so tla pod položenim laminatom plesniva. Takrat sta prenovo bila primorana skorajda ponoviti, kar je podvojilo strošek preoblikovanja kombija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara (@sweet.odds.and.ends)

Marsikdo se ob tem vpraša, kakšen izdatek predelava kombija v Larinem in Gašperjevem primeru sploh predstavlja.

Ker sta bila pri prenovi varčna, sta kupila le najbolj nujne stvari. Točnega stroška opremljanja in izgradnje nimata, saj je proces do končnega rezultata trajal kar dve leti. Začetno investicijo ocenjujeta na 5.000 evrov, je pa ta številka z leti nekoliko zrasla.

»Sprva sva za tuš uporabljala kar otroški bazen, danes imava dejansko tuš kabino. Začela sva z eno 100 ah litijsko baterijo in dvema solarnima ploščama, danes imava dve bateriji in 4 plošče,« pojasnjujeta popotnika in nadaljujeta: »Morala sva nadgraditi inverter, dodala sva prenosno baterijo, ki nama pride prav, če zmanjka elektrike oz. če prenavljava.« 

Par si svoje domovanje na štirih kolesih deli z argentinsko dogo Ello. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo spala kar na tleh, so ta ponoči postala premrzla, zato se je udobno namestila kar na Larini in Gašperjevi postelji.

Le poleti, ko je vroče, kosmatinka raje ostane na tleh: »Mislim da je zelo dobro prenesla to spremembo. Res pa je, da je že od malega navajena večtedenskih potovanj in spanja v avtu, zato je kombi neke vrste luksuz. Seveda je bilo treba vzpostaviti novo rutino tudi zanjo. Sedaj smo na sprehodih pogosteje kot prej, več časa tudi preživimo v parkih. Poleti se med vsakim sprehodom lahko ohladi v vodi, saj klime v kombiju ni. Imava le namizni ventilator za najbolj vroče vreme.« 

Kljub vrsti izzivov, ki ju pričakajo na poti in ovir, pa življenja na štirih kolesih za nič na tem svetu ne zamenjata. Za razliko od večine »vanliferjev« živita v mestu in se držita določene rutine, ki jo prinašata delo ter hobiji.

Preberite še: To so odbiti fantje s Prekmurja, ki v svoji delavnici delajo prave čudeže (preverite to noro zbirko jeklenih lepotcev)

Kljub temu izkoristita vsako priložnost za obisk plaže ali izlet izven mesta.

»Največja prednost življenja v kombiju je, da imaš ves čas lahko vse s seboj in si pripravljen na karkoli. Najsi bo golf palice ali teniški lopar. Življenje na štirih kolesih prinaša veliko svobode, saj si doma tam, kjer se parkiraš. Kar se spanja tiče imava nekaj lokacij med katerimi tu v mestu izbirava, bodisi pri prijateljih, pred kavarnami ali živilskimi trgovinami. Tudi na gradbišču. Poleti spiva tudi na strani ceste, pozimi pa je to prepovedano. Kadarkoli pa najdeva kako ‘divje’ parkirišče je to definitivno treba izkoristit,« o svojih avanturah še povesta Lara in Gašper.