Ste že slišali za "Fantoma iz Beograda", ki je s svojim uličnim dirkanjem postal lokalna legenda?

Zgodba mladega Vladimirja "Vlade" Vasiljevića se bere kot scenarij za ameriški film ...

Ste že slišali za "Fantoma iz Beograda", ki je s svojim uličnim dirkanjem postal lokalna legenda? (foto: Kristian Kolima/You Tube) Kristian Kolima/You Tube
1. 9. 2022

Pisalo se je leto 1979, ko je 29-letni mladenič, sicer velik ljubitelj avtomobilizma in hitrosti, ukradel Porsheja 911 Targo in z njim kar deset dni dirkal po beograjskih ulicah. No, njegovo razvpito dirkanje so prekinili organi oblasti, prestižni avtomobil pa je neslavno končal pod avtobusom.

29-letni Vladimir "Vlada" Vasiljević bi si prav lahko prislužil naziv beograjskega Randalla "Memphis" Rainesa. Lika, ki ga je v slovitem filmu "Gone in 60 Seconds" odigral Nicholas Cage.

Fant je sicer veljal za velikega ljubitelja znamke Opel, zaradi česar si je prislužil kar dva vzdevka: Vlada Opel in Vlada Ključ. Slednji ga morda opisuje kar najbolje, saj je Vlada znal vdreti v prav vsako vozilo s tako spretnostjo, kot nihče drug.

Nič drugače ni bilo niti v primeru bleščečega Porscheja 911 Targe, ki je bil za tiste čase na beograjskih ulicah prava redkost. Leta 1979 si je le malo ljudi lahko privoščilo osebni avtomobil, kaj šele Porscheja.

Avtomobil je pripadal znanemu srbskemu teniškemu igralcu Ivku Plećeviću, ki ga je prejel kot nagrado na turnirju v Belinu.

Končna hitrost avtomobila? Za tiste časa neverjetnih 222 km/h.

Beli Porsche 911 je Vladu v hipu padel v oči. Vsako noč, po deseti uri zvečer, mu je tako uspelo vlomiti v vozilo, z njim pa je nato pospeševal po beograjskih ulicah. Po nekaterih pričevanjih, mu je to uspelo kar deset dni zapored. Prav zato se ga je oprijel vzdevek "Fantom iz Beograda", saj je pred svojo dirkaško preizkušnjo o tem obvestil tudi lokalni radio, kje in kdaj ga lahko občudujejo.

Novica se je v hipu razširila na vse mesto in ljudje so stali ob cesti, da bi se na lastne oči prepričali o hitrem Vladu.

Za to so seveda izvedeli tudi policisti, ki so ga na vsak način želeli ujeti, a se jim je fant vsako noč spretno izmuznil in izginil v temo.

Njegove vragolije si je ogledalo več kot 10 tisoč Beograjčanov, s čimer je fant postal lokalni junak.

Bolj ko je njegova priljubljenost rasla, bolj močna je bila odločnost mož v modrem, da ga ujamejo. Nekega večera so mu tako nastavili past. Za barikado so uporabili avtobus, v katerega je treščil avtomobil, a se je (očitno) nepoškodovani Vlado pravočasno uspel rešiti in se pomešal z množico.

Dva dni kasneje so policisti prejeli anonimen klic, na podlagi katerega so 29-letnika uspeli aretirati. Zatem so ga obsodili na dve in pol leti zapora. Že po enem dnevu je Vladimir uspel pobegniti, a se je kmalu prostovoljno vrnil v zapor z izgovorom: "Moral sem iti še na eno zadnjo vožnjo, da policisti ne bi mislili, da je zmaga njihova."

Ko je pri 32- letnih spet prišel na prostost, se je njegovo življenje kaj kmalu končalo v stilu, v kakršnem je živel. Življenje je izgubil v prometni nesreči z Lado. O njegovi avanturi s Porschejem so posneli tudi srbski film z naslovom "Beogradski fantom".

Preberite si še: Kdo bi si mislil, da je prav to najljubša znamka britanske kraljice Elizabete II

Po Beogradu še danes krožijo govorice, da je Vlado svoje dirkanje posvetil svoji veliki ljubezni, dekletu Vesni, ki je živelo ob njegovi "dirkaški poti". Spet drugi so prepričani, da se je s tem želel upreti takratnemu sistemu. Kaj vi menite, kaj je resnica?

Preberite še: Kdo bi si mislil, da je prav to najljubša znamka britanske kraljice Elizabete II

Priporočamo tudi: Ne boste verjeli, kaj ta noro razkošna jahta skriva v svoji notranjosti