Država, ki je pravi raj za kamperiste, v nizki sezoni pa lahko avtodom parkirate praktično kjerkoli

V poletnih dneh se številni kamperisti namenijo proti Grčiji. Če tudi vi sodite mednje ali pa se šele odločate, kam bi v naslednjih tednih krenili, potem si preberite nasvete izkušenih mačkov. Za rokav smo namreč pocukali Nastjo in Roka, bolj znana pod imenom Potujoči brlog, ki sta zadnjih sedem mesecev odkrivala lepote Grčije. Kdo bo torej vedel bolje, če ne onadva?

Država, ki je pravi raj za kamperiste, v nizki sezoni pa lahko avtodom parkirate praktično kjerkoli (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
30. 6. 2022

Nastja in Rok sta s svojim kamperjem doslej obiskala že več kot 22 držav, že vse od 2020 pa pridno potujeta po Evropi in beležita spomine. Ja, prav ste prebrali, par živi v avtodomu, se zbuja ob pogledu na plaže in kristalno morje ter zaspi ob zvezdnatih utrinkih.

Svoje izkušnje objavljata na blogu Potujoči brlog, pa tudi na družabnih omrežjih. Po potepanju po Španiji, sta jo popihala v Skandinavijo, od tod pa preko Baltskih držav, Poljske, Slovaške, Madžarske, Romunije in Bolgarije na vzhod celinske Grčije.

Na grških tleh sta preživela tudi najbolj hladen del leta, v sedmih mesecih pa sta imela dovolj časa do potankosti raziskati tudi bolj skrite kotičke te sredozemske države. Od vzhoda Grčije sta se podala proti zahodu in se ves čas držala obale. Med drugim sta obiskala priljubljene tri prste Halkidike, Atiko, Peloponez, obalo ob Jonskem morju ter osrednjo, hribovito Grčijo.

V vseh teh mesecih sta bila deležna tradicionalne grške gostoljubnosti, saj, kot poudarjata, je Grčija vsaj izven sezone zelo prijazna do popotnikov z avtodomi.

»Res je sicer, da smo mi tukaj preživeli zimo in pomlad, ko turistov ni, zato težko odgovoriva, kako vse skupaj izgleda med visoko sezono. V nizki sezoni lahko parkiraš kjerkoli, ljudje pa so zelo gostoljubni in prijazni,« zatrdi Nastja, a obenem pove, da lahko zaprti kampi izven sezone marsikomu, vajenemu udobja, predstavljajo težavo.

Divje kampiranje je namreč v nizki sezoni povsem sprejemljivo, kadar sta tako naletela na domačine ali celo policaje, so jima ti le prijazno pomahali. Če je poleti prav tako, ne moreta trditi:

»Na bolj odmaknjenih kotičkih si upava trditi, da ja, na turističnih mestih in otokih pa se verjetno znajo pojavljati težave.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

Tekom svojega potovanja po Grčiji sta sicer obiskala tudi dva otoka, Evijo in Lefkado. Slednja je za Nastjin in Rokov okus preveč natrpana s turisti, zato predvidevata, da tudi na drugih turistično priljubljenih otokih ni bilo kaj dosti drugače. Sta pa zato toliko bolj uživala na celini in si s tem prihranila tudi stroške trajektnih prevozov.

Preberite si še: Pokukali smo v notranjost avtodomov 5 svetovnih zvezdnikov. Ne boste verjeli, kaj so si privoščili!

Največji strošek potovanja z avtodomom predstavljata gorivo in hrana, ki sta bila tudi v zadnjih dveh letih predmet najvišjih rasti cen. Prav zaradi hitro rastočih cen in spremenljivih razmer, bi težko Grčijo kot tako uvrstila med dražje ali ugodnejše države: »Tako v bistvu zelo težko narediva kakršnokoli primerjavo. V Španiji sva pozimi 2020/2021 npr. za nafto plačevala 0,89€/l, na Norveškem pa se nama je zdel 1,5€/l celo premoženje. Zdaj je seveda popolnoma drugače, saj so se cene dvignile povsod. Trenutna cena nafte v Grčiji je nekje 1,8€/l.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

Par se trenutno že vozi novim dogodivščinam na poti, najprej je v načrtu obisk Turčije, nato še Gruzija. Kaj pa svetujeta vsem, ki se boste v naslednjih mesecih zapeljali do Grčije? Bralcem polagata na srce, naj obiščejo bolj skrite kotičke države, ne le turističnih znamenitosti:

»Grčija je namreč veliko več kot tistih nekaj najbolj znamenitih atrakcij in najbolj znanih plaž. Prekrasna hribovita pokrajina na severu ter ponekod divja obala na jugu, dobra hrana in nadvse prijazni ljudje ne bodo nikogar pustili ravnodušnega.«