Ta evropska prestolnica beleži velik porast kraj avtomobilov, nekateri svoje tako kar priklepajo na drevesa

5. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Kako daleč bi šli, da bi zaščitili svoj avtomobil?! 

Praktično po vsem svetu poročajo o porastu kraj avtomobilov in London pri tem ni nobena izjema. Kraje jeklenih konjičkov so v britanski prestolnici problem že dlje časa, po statistiki tamkajšnje policije pa so le v 2023 v Londonu ukradli več kot 25.000 avtomobilov. Prebivalci Londona so tako primorani poiskati bolj ali manj običajne prijeme, da bi svoje avtomobile zaščitili pred krajo.

Profimedia

Posebej visoko na seznamu ukradenih vozil so Land Roverji, ki sodijo med peterico najpogosteje odtujenih znamk v Veliki Britaniji. Med ukradenimi vozili so največkrat luksuzni SUV-ji. V Londonu samem pa v zadnjem času beležijo porast kraj Land Roverjev, zaradi česar so lastniki sprejeli skrajne ukrepe, da bi svoje jeklene konjičke tudi zaščitili.

Land Roverja priklenil na verigo

Videoposnetek, ki je zaokrožil po spletu prikazuje Land Rover Defenderja, priklenjenega na drevo ob cestišču. Posnetek je kmalu postal viralen in je na spletu požel veliko začudenja, pa tudi odobravanja s strani tistih, ki razumejo lastnike, ki želijo le zaščititi svojo lastnino. Lastnik Land Rover Defenderja je avto zavaroval z močno verigo, ki je bila tesno ovita okoli drevesa in odbijača SUV-ja, dodatno pa še z močno ključavnico. Vsekakor ne gre dvomiti, da bo imel pred naslednjo potjo kar nekaj dela, da bo verigo odstranil, a to je verjetno majhna cena, ki jo bo plačal napram kraji vozila. Tat bi se lahko kaj hitro premislil, če bi se moral sredi ulice izpostaviti medtem, ko skuša odstraniti težko verigo.

Kot kažejo zadnji podatki, pa je porast kraj Land Roverjev zaskrbljujoče tudi za znamko kot tako. Ko so v javnost prišli podatki, da prav vozila omenjene britanske znamke sodijo med najbolj privlačna za tatove, so cene teh luksuznih SUV vozil občutno padle, hkrati pa se je podražilo zavarovanje za omenjena vozila. Posamezne zavarovalnice celo ne želijo več zavarovati vozil te znamke. Prav zato so v podjetju močno zaskrbljeni, češ da bo situacija očrnila ime znamke. V ta namen nameravajo pomagati policiji z milijon funtov vredno donacijo, za boj proti tatvinam vozil.