Ta Lamborghini Countach je prepotoval cel svet, ne boste verjeli, kateremu rokerju je delal družbo kar 25 let

Zvezdnik se je svojega jeklenega konjička oklepal četrt stoletja. 

Ta Lamborghini Countach je prepotoval cel svet, ne boste verjeli, kateremu rokerju je delal družbo kar 25 let (foto: Sotheby's) Sotheby's
1. 2. 2023

Leta 1977 je sloviti glasbenik Rod Stewart na turneji v Avstraliji promoviral svoj novi album »Foot Loose & Fancy Free«, a kot vse zvezde, se tudi on pri izposoji avtomobila ni odločil za povsem običajnega.

Namesto tega je izbral nekaj vpadljivega, vozilo, ki je poskrbelo, da je izstopal iz množice.

Odločil se je za Lamborghini Countach LP400 "Periscopio", takrat enega najhitrejših avtomobilov na svetu.

Avtomobil, s katerim so pri italijanskem proizvajalcu superšpornikov, želeli nadomestiti legendarno Miuro, je lahko dosegel hitrost do 300 km/h.

Za razliko od svojega predhodnika je imel vzdolžno nameščen motor V12, od koder prihajajo tudi začetnice LP oz. "Longitudinale Posteriore."

Predstavljen je bil na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1974, Lamborghinijeva stojnica pa je nenadoma postala premajhna za vse ljudi, ki so si želeli ogledati čarobni avtomobil.

Tako kot Miuro je tudi Countach oblikovala čarobna roka Marcella Gandinija, a vozilo klinaste oblike je bilo videti popolnoma drugače kot bolj organsko oblikovan predhodnik.

Kljub temu so bile njegove linije tako lepe, da je avtomobil ostal v proizvodnji vse do leta 1990.

Periscopio se je imenovala prva serija, razlog za to ime pa je posebna odprtina na sprednjem delu strehe, skozi katero je lahko voznik ob pomoči vzvratnega ogledala gledal nazaj. Domnevno naj bi izdelali 157 primerkov vozila (po drugih virih 150).

Tudi z oblikovalskega vidika je avtomobil pokazal edinstvene lastnosti, kot so dvižna vrata, ki so kasneje v avtomobilski kulturi postala »zaščitni znak Lamborghinija«.

Avtomobil, ki se je pojavil na straneh dražbene hiše Sotherby's, je bil kar 25 let v lasti Roda Stewarta. Slovitega glasbenika je spremljal vsepovsod po svetu, od Avstralije, Velike Britanije do Los Angelesa.

Preberite si še: Hyundai in Kia si belita glave zaradi avtomobilskih tatov s TikToka: poglejte, kaj delajo …

Leta 2002 se je ločil od svojega dolgoletnega spremljevalca, odtlej pa je avtomobil zamenjal kar nekaj lastnikov.

Po pričakovanjih naj bi na februarski dražbi močno presegel milijon ameriških dolarjev.