Ta par je univerzi podaril bogato avtomobilsko zbirko, polno klasikov ... a z dobrim namenom

Denar od prodaje avtomobilskih klasikov bodo namenili za financiranje štipendij. 

Ta par je univerzi podaril bogato avtomobilsko zbirko, polno klasikov ... a z dobrim namenom (foto: YouTube/Northwood University) YouTube/Northwood University
15. 12. 2022

Uspešna podjetnika Mike in Dianne Morey, ki sta si premoženje zgradila s proizvodnjo lesnih sekalnikov, sta velik del svojega denarja vložila v avtomobilsko zbirko, na katero sta danes še posebej ponosna.

Zdaj se je par odločil, da svoj dolgoletni trud podari lokalni univerzi, ki bo z dobičkom od dražbe krila štipendije najbolj nadarjenih študentov. 

Par iz Michigana je Univerzi Northwood v Michiganu podaril bogato avtomobilsko zbirko v vrednosti 2 milijonov dolarjev. 

»Ko prideš v to starost, nimaš več veliko želja," je ob tem za Fox Business povedal Morey, ki ni dolgo odlašal, temveč je kaj hitro sprejel odločitev, da svojo zbirko podari v dober namen:

»Da sem to naredili za fakulteto, to je vrhunec mojega življenjskega prizadevanja.«

Avtomobili bodo naprodaj na prihajajoči dražbi Mecum v Kissimmeeju, vendar eno izmed vozil na dražbi ne bo na prodaj. Univerza se je odločila, da Chevrolet Corvette iz leta 1958, razstavi v kampusu v poklon Moreyjevi donaciji.

Tudi drugi avtomobili iz zbirke so povečini ameriškega izvora. Od Forda Roadsterja iz leta 1932 in Fordovega F-250 z isto letnico do Chevroletovega poltovornjaka iz leta 1937. Tudi petdeseta leta minulega stoletja so dobro zastopana z več Chevroleti Bel Air in Chevroletom 210, zbirka pa vključuje tudi Chevroleta Impalo iz leta 1958 in par pickup Chevroletov iz leta 1955.

V zbirki je tudi veliko avtomobilov iz zlate dobe ameriških mišičnjakov.

Corvetti iz leta 1960 se pridružuje tudi model iz leta 1962, na ikonična leta pa spominja tudi kabriolet Pontiac Firebird iz leta 1968. Tu sta tudi Chevrolet Nova iz leta 1966 in Pontiac GTO z isto letnico, pa leto starejša Chevrolet Chevelle SS z ogromnim 8,2-litrskim motorjem.

To pa še zdaleč ni vse. V zbirki so še Dodge Challenger R/T iz leta 1970, Plymouth Hemi Cuda iz leta 1970 in Shelby GT500 iz leta 1967 s policijskim prestreznim motorjem.

Redek Plymouth Hemi GTX iz leta 1969, ki je prav tako del zbirke, je le eden od 198 proizvedenih tistega leta. S 7,0-litrskim V8 motorjem NASCAR pod pokrovom je morda eden najbolj posebnih v zbirki. 

Preberite si še: Ta simpatična Slovenka je kar sama zavihala rokave in se lotila predelave kombija, ki ji ga zavidajo vsi športni navdušenci

Morda najbolj nenavaden pa je Teledyne Continental Cheetah iz leta 1981, terensko vojaško vozilo, razvito na temeljih Lamborghinijevega koncepta. Različica s 6,9-litrskim dizelskim motorjem V8, ki je povezan s 3-stopenjskim samodejnim menjalnikom GM, spada med izjemno redke, kar znajo še posebej ceniti zbiralci vojaških vozil.  

Zanimivo je, da zbirka vključuje tudi Mazdo Miato s kričečimi kromiranimi platišči in 1,6-litrskim motorjem.