Ta simpatična Slovenka je ponosna lastnica avtodoma, ki je sicer starejši od nje (preverite, kako nora je prenova notranjosti)

5. 7. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Nadvse simpatična Koprčanka Noemi Zonta je le s težavo pri miru. Če s skateom ne vijuga po uličicah, se z desko podi po valovih. Prav zato je avtodom zanjo idealen način preživljanja počitnic in vikendov. Tako sta s partnerjem pred letom dni uresničila dolgoletno željo in se odločila za nakup »starega« avtodoma, ki sta ga z veliko mero ljubezni in truda prenovila, da bo pripravljen na poletne mesece.

Avtodom ali van, avantur željnih popotnikom, nudita vse, kar za sproščujoč vikend ali dopust potrebujejo. Svobodo. Istočasno pa tudi udobje, saj se lahko po napornem dnevu na valovih, ležanja na plaži ali pohajkovanja udobno zleknejo na mehko posteljo. Prav zato je nakup domovanja na štirih kolesih želja mnogih, Noemi Zonta pa je pred časom svojo dolgoletno željo tudi uresničila.

Preberite si še: Ta superzvezdnik z Youtuba ima v garaži kar 11 avtomobilov, a vsaj po obliki eden zasenči vse ostale

S partnerjem sta namreč doslej že bila lastnika dveh manjših kombijev, s katerimi sta potovala po Evropi. Povod za nakup prvega sploh niso bila potovanja, ampak kar prostorska stiska v svetlolaskinem takratnem avtomobilu. Deska, surf, psi, človek potrebuje kar nekaj prostora, da vse uspe »pospraviti« v avtomobil. Ko je tako spoznala, da lahko v precej večjem prevoznem sredstvu tudi prespi, je v njem pristala še iz desk zbita postelja. Ko je tako z enega izmed potovanj pripeljala še zapuščeno psičko, je postalo jasno, da bo kaj kmalu potrebovala še kaj večjega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEMI skate • travel • nature (@noemi_zonta)

Z idejo o lastnem kombiju sta se s fantom spogledovala že dve leti, saj vsako leto v zimskem času rada zaideta na Lanzarote. Iskala sta primeren kombi, a je bila ponudba zelo omejena, vozila pa dosti bolj zanemarjena in kar dvakrat dražja kot na celini.

Tako sta se odločila, da kombi kupita kar v Sloveniji in ga pripeljeta na otok. Eden jima je takoj padel v oči, a ob jutru, ko bi morala poleteti v Slovenijo na ogled, jima je lastnik sporočil, da je že prodan. Bila sta razočarana, iskala sta naprej, a nista našla nič primernega.

»Za hec sva na iskalniku oglasnega portala premaknila leto izdelave vozila na “od 1990 naprej” in zagledala najin trenutni kombi. Nisva bila prepričana, če je to dobra ideja ali ne, glede na to, da je Slovenija od Lanzarota oddaljena 3000  kilometrov.  Pravzaprav sva planirala kupiti precej novejši kombi, ampak ko sva videla sliko sva se takoj zaljubila vanj in ni nama bilo pomoči,« z nasmeškom o svojem integriranem avtodomu Dethleffs iz 1992 pripoveduje Noemi in nadaljuje:

»Kmalu za tem je bil že parkiran pred hišo. Ni bil ravno v idealnem stanju, ko sva ga kupila. Tak van potrebuje veliko ljubezni. Mislim, da sva mu jo v zadnjem letu predelave tudi dala.«

Avtodom je morda res starejši od svoje lastnice, pa vendar ga je parček z veliko truda uspešno prenovil in mu vdahnil novo življenje. Električna in mehanična dela sta prepustila strokovnjakom, ostalih elementov pa sta se lotila kar sama.

»Najin prvotni plan je bil le prebarvati fronte omar v belo barvo, končalo pa se s totalno predelavo notranjosti. Skoraj vse sva vzela iz kombija in naredila na novo. Zato se je tudi sama predelava precej zavlekla, saj je bilo dela res veliko. Potrebovala sva leto dni, da sva ga spravila skupaj. Jaz sem naredila načrt, izbirala materiale, partner Tim pa je to realiziral. Delo sva si malo razporedila, vsak nekaj, on bolj zahtevne stvari, jaz detajle,« o poteku prenove pove svetlolaska, ki je imela pri tem predvsem dva pogoja, prostornost in primerno velik kavč za pse.

Pri razporeditvi sta bila primerno izbirčna, saj nameravata v avtodomu preživeti kar precejšen del časa. Osrednji prostor sta tako želela narediti kar se da svetel in prostoren, da se po daljšem bivanju ne bi počutila utesnjeno. Skozi sprednje vetrobransko steklo v avtodom prihaja dovolj svetlobe, k temu dodatno pripomorejo še okna v strehi.

Preberite si še: Pokukali smo v notranjost avtodomov 5 svetovnih zvezdnikov. Ne boste verjeli, kaj so si privoščili!

Integrirani avtodom ima tudi izvlečno posteljo, ki jo je mogoče enostavno pospraviti pod strop, kadar je ne potrebujeta. Kopalnica in kuhinja sta pomaknjeni v zadnji del, kar prostor optično odpre, poleg tega je zadosti shranjevalnih površin za vse športne rekvizite in ostale pripomočke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEMI skate • travel • nature (@noemi_zonta)

Seveda brez težav ni šlo, že v samem začetku so v kuhinji naleteli na pregnita tla, ki so bila dolgo časa prava skrivnost, dokler niso ugotovili, da je zračnik v steni obrnjen narobe. Voda je tako vrsto let tekla v notranjost kombija, zato je bila potrebna primerna sanacija, tla pa so dodatno ojačali s ploščo.

»Če bi se vrnila nazaj v čas predelave bi morda že prej vse malo boljše splanirala in si olajšala kakšne stvari, da ne bi potrebovala potem stvari popravljati, ko so že narejene. Ker je avtodom precej star v njem skoraj ne obstaja več “kot 90 stopinj” in “ravna linija”. Lažje je, če se lotiš iz nič, kot da poskusiš nekaj popraviti. Verjetno pa bi tudi si omislila večji rezervoar vode, saj je to pri daljših potovanjih precej pomemben faktor. V samo predelavo sva vložila veliko denarja s katerim bi lahko kupila novejši kombi, vendar je bila ljubezen in želja po oživitvi tega “seniorja” večja. In ni nama žal,« zatrjuje uspešna Instagramerka, ki vodi tudi linijo zanimivih nogavic.

In kaj za konec svetuje vsem, ki se za nakup avtodoma ali kombija še odločate?

»Svetovala bi, da najprej poskusijo, če jim tak način potovanja/življenja sploh ustreza. Nato pa, da premislijo kakšen kombi potrebujejo glede na njihov način potovanja. Ali jim bolj pomeni komoditeta ali to, da so bolj mobilni. Vsak tip kombija zahteva sprejemanje nekih kompromisov. Menim pa, da je izbira kombija podobna nakupu hiše; sam začutiš v katerem se dobro počutiš,« se glasi nasvet Noemi, ki že komaj čaka, da se poleti poda raziskovat italijansko obalo ali pa katerikoli drug biser Stare celine.

Preberite si še: To so "zapovedi", ki se jih mora držati vsak novopečeni lastnik starodobnika (po izkušnjah "starega mačka")

Primorka v prihodnosti načrtuje tudi selitev na Kanarske otoke, kamor jo bo spremljal tudi prenovljeni avtodom. Če bo vse po sreči, jeseni odrinejo na pot.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel