Ta švedska legenda z V6 turbo motorjem, ki jo je nekoč vozil sloviti Paul Newman, na dražbi išče novega lastnika

26. 3. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Volvo ima po svetu številne privržence, zato ni nenavadno, da je nekdanje vozilo igralca Paula Newmana pritegnilo veliko pozornosti.

Dražbena hiša Bring A Trailer je na dražbo postavila Volva 740 Wagon z V6 turbo motorjem in petstopenjskim ročnim menjalnikom.

Po slikah sodeč ima dobro ohranjeni Volvo z letnico 1988 spremenjeno nižje vzmetenje, poleg tega pa tudi vrsto dodatkov, zaradi katerih se razlikuje od standardne različice.

Tudi turbo V6 motor, ki je bil velika želja njegovega nekdanjega lastnika.

Ta je čisto po naključju pokojni igralec Paul Newman, sicer tudi navdušen dirkač in velik ljubitelj avto-moto športa.

Slednji je po opisu dražbe sodeč originalni motor zamenjal s 3,8-litrskim V6 motorjem s turbinskim polnilnikom iz Bucka Grand National.

V avtomobil je vgrajen petstopenjski ročni menjalnik, kakršne najdete v Pontiacu Firebirdu, ki prenaša moč na zadnji par koles.

Če gre soditi po opisu, je originalna skorajda le karoserija Volva, saj gre zaradi motorja in menjalnika še za vrsto drugih nadgradenj. Izpušni sistem po meri in izboljšano hlajenje, če naštejemo le dve modifikaciji.

Moč motorja sicer v opisu ni navedena, a v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Grand National ustvaril 245 KM (183 kW). 

Vozilo, staro 35 let, je, po slikah sodeč, solidno ohranjeno, Newman pa ga je vrsto let uporabljal za vsakodnevne vožnje.

Števec kilometrov se je ustavil na dobrih 122 tisoč kilometrih, papirji pa dokazujejo, da je bil avtomobil svoj čas v lasti slavnega igralca. Ta je preminil leta 2008.