Osupljiva avtomobilska zbirka najbogatejšega Zemljana: pozor, ob zneskih in številkah se vam bo zvrtelo v glavi

23. 3. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Od italijanskih eksotik do najbolj redkih hiperavtomobilov.

Še ped nekaj tedni je na vrhu lestvice najbogatejših Zemljanov kraljeval Bernard Arnault, čigar premoženje je ocenjeno na 214,9 milijarde dolarjev.

Četudi ima Francoz v lasti vrsto zasebnih letal, jaht, zasebnih otokov in celo obsežne umetniške zbirke, ta vsota zlepa ne bo skopnela.

Njegovemu bogastvu primerna je tudi avtomobilska zbirka, polna redkih in dragih avtomobilov, ki ji ni videti konca. 

Začnimo pri italijanskih žrebcih iz Maranella, pri čemer se lahko Arnault pohvali s Ferrarijem 599 XX (1,5 milijona dolarjev), La Ferrarijem Aperto (2 milijona dolarjev), Ferrarijem 599 SA Aperto (1,7 milijona dolarjev), legendarnim Ferrarijem F40 (900.000 dolarjev) in Ferrarijem Enzem (2,64 milijona dolarjev).

To seveda še ni vse. Zbirki kraljuje edinstveni Ferrari Sergio znamke Pininfarina (3,5 milijona dolarjev), v družbi z dvema La Ferrarijema Coupe in dvema Ferrarijema Monza.

Le kdaj polno zasedeni francoski multimilijarder najde čas, da užije vse to, bi bilo precej utemeljeno vprašanje, sploh ob misli, da smo s tem pokrili le italijanski del zbirke. 

Angleške barve zastopata dva Astona Martina; prvi je model One-77 (kot pove že ime, obstaja zgolj 77 primerkov), drugi pa Aston Martin DB AR1.

Ne manjka niti Rolls-Roycev; del zbirke sta luksuzna limuzina Rolls-Royce Ghost in kabriolet Rolls-Royce Dawn, za piko na i pa je v »garaži« še luksuzni SUV Bentley Bentayga.

Ne manjka niti angleških hiperšportnikov, kot sta McLaren P1 (1,3 milijona dolarjev) in McLaren Elva (1,69 milijona dolarjev).

Tako kot večina milijarderjev tudi Arnault rad ohranja svojo garažo, kar se da raznoliko.

Zato ne manjka niti nemških avtomobilov. Med njimi prednjači super redek Mercedes-Benz CLK GTR (4,5 milijona dolarjev), sline pa se vam bodo pocedile tudi ob Mercedes-Benzu SLR McLaren Stirling Moss z letnico 2009 (2,5 milijona dolarjev).

Temu dodajte še Mercedesa AMG SLS GT3 in Mercedes-Benz 300 SL.

Prav med Nemci najdete tudi bogataševega vsakodnevnega spremljevalca, najraje se namreč prevaža z Mercedes-Benzom razreda S ali luksuzno limuzino BMW 760Li.

Od evropskih pa na ameriške avtomobilske lepotce v garaži enega najbogatejših Zemljanov.

Prvi je Cadillac Escalade, čigar vrednost je v primerjavi s prej omenjenim skorajda zanemarljiva, a za navadne smrtnike še vedno težko dosegljiva – med 82.690 in 152.590 dolarjev.

V zbirki je tudi nekaj superšportnih vozil Ford GT, kjer izstopa Ford GT 66 Heritage Edition z letnico 2017, s katerim je Ford proslavil "obletnico zgodovinskih zmag v Le Mansu."

Zanj je Arnault odštel 400 tisočakov, vrednost avtomobila pa je dandanes ocenjena na 1,54 milijona. 

Se vam že vrti v glavi. Počakajte, v naslednjih vrsticah se vam bo vrtelo še malo bolj. Francoz je namreč lastnik kar štirih Bugattijev; redkega Bugattija EB 110 in treh različic Bugatti Veyrona (vsaka vredna več kot 2 milijona dolarjev).

S tem pa najbolj ekskluzivnih vozil v njegovi zbirki še niti nismo pokrili.

Sem brez dvoma spada hiperšportnik Koenigsegg Regera (1,89 milijona dolarjev), ki so ga izdelali le v 80 primerkih, in še bolj edinstven Lykan HyperSport (3,4 milijona dolarjev). Izdelanih je bilo le sedem tovrstnih avtomobilov. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk